Volledig scherm
Bioloog Verena Stuit bekijkt met de kids wat ze gevangen hebben bij het startschot van de ‘waterfacelift’. © Eveline Van Elk

Maatregelpakket getroffen tegen wateroverlast in Alphen

ALPHEN - De vijver aan de Middendam in Alphen wordt vergroot om meer regenwater te kunnen bergen. Het maakt deel uit van een pakket aan maatregelen van de gemeente West Maas en Waal en het waterschap Rivierenland om wateroverlast zo veel mogelijk tegen te gaan.

In 2015 en 2016 kreeg Alphen te maken met ondergelopen straten, tuinen en kelders na heftige regenbuien. Het riool kon de hoeveelheden regenwater niet verwerken. De brandweer moest eraan te pas komen om kelders van huizen leeg te pompen.

In het najaar van 2016 hielden de gemeente West Maas en Waal en het waterschap een bewonersbijeenkomst om de problemen te inventariseren. Inwoners hadden last gehad van water onder het huis, ondergelopen kelders, verrotte vloeren en permanent drassige tuinen. Als oorzaken van de tekortschietende waterafvoer werden genoemd: gedempte sloten, te veel verhard oppervlak, de ondoordringbare klei, te kleine duikers en smalle stuwen en slechts één hoofdafvoer de polder in.

Klimaatverandering

Daarnaast speelt de klimaatverandering een rol. Hoosbuien zijn in de toekomst als gevolg hiervan vaker te verwachten. Er is een pakket aan maatregelen bedacht voor Alphen. Zoals het uitgraven van sloten, het aanleggen van extra duikers in sloten en grotere pijpen onder de weg om overtollig water sneller te laten wegstromen naar de polder.

Met het oog op het veranderende klimaat werkt Waterschap Rivierenland samen met zeven gemeenten, waaronder West Maas en Waal, Druten, Wijchen, Beuningen en Nijmegen om het gebied voor te bereiden op hevige hoosbuien, maar ook op meer hitte en droogte.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal