Protest tegen stort van granuliet in Over de Maas.
Volledig scherm
Protest tegen stort van granuliet in Over de Maas. © Paul Rapp

Meerderheid Tweede Kamer laat stort granuliet doorgaan

DEN HAAG/ALPHEN - De Tweede Kamer steekt géén stokje voor de stort van granuliet in de plassen van Over de Maas bij Alphen. Bij een stemming over twee moties bleek woensdagavond dat er geen kamermeerderheid is voor een tijdelijk verbod. 

Twee moties die om stop van de stort vroegen, ingediend door kamerleden Cem Laçin (SP) en Suzanne Kröger (GroenLinks), kregen geen meerderheid in de kamer. Maandag liet minister Stientje van Veldhoven al weten dat ook wat haar betreft de stort gewoon door kan gaan. Volgens van Veldhoven bestaat er weliswaar een kans dat er kankerverwekkende stof vrijkomt in het water van Over de Maas, maar is dit een zeer minimale hoeveelheid die niet te meten is.  

Vanwege het coronavirus was er geen debat met de minister over granuliet, enkel een stemming. Wanneer een debat, dat wel gepland staat, doorgaat is onzeker. 

Woede bij omwonenden 

Over de stort bij Over de Maas is veel woede bij omwonenden. Televisieprogramma Zembla onthulde dat er binnen Rijkswaterstaat veel discussie heeft plaatsgevonden over de vraag of granuliet wel gezien kan worden als grond. Omdat er een kunstmatige stof aan toegevoegd wordt, bestaat volgens verschillende deskundigen de kans dat er een kankerverwekkende stof vrijkomt in de waterplassen.

Nadat deskundigen dit recent nog eens herhaalden tijdens een rondetafelgesprek met Tweede Kamerleden, ontstond bij veel Kamerleden grote zorgen. Met de moties wilden zij de stort stil leggen tot een nieuw onafhankelijk onderzoek duidelijkheid geeft. Een meerderheid van de kamer (alle coalitiepartijen stemden  tegen) liet deze mogelijkheid echter aan zich voorbijgaan. 

Voorlopig laatste hoop: Raad van state

Voor de bezorgde omwonenden is nog niet alle hoop verloren. Maandag dient een voorlopige voorziening bij de Raad van State waarmee de gemeente West Maas en Waal de stort wil laten stilleggen. 

Wat is granuliet?

Granuliet is een afvalstof die vrijkomt bij het bewerken van graniet en zandsteen. De steenslag wordt gebruikt bij de aanleg van snelwegen. Bij het productieproces wordt ook een chemisch middel gebruikt dat ervoor zorgt dat het overblijvende granietpoeder indikt. Dit ingedikte materiaal, granuliet, wordt door de overheid bestempeld als grond. Er zijn echter deskundigen die wijzen op de risico’s omdat niet bekend is wat de toegevoegde chemische stof op termijn doet bij toepassing in het water.

Maas en Waal