Volledig scherm
PREMIUM
Chris van Rossum © Eveline van Elk

Melkveehouder én IVN-gids Chris van Rossum: ‘Als je niets met de natuur hebt, word je geen boer’

vrijdaginterviewMAASBOMMEL - Melkveehouder Chris van Rossum uit Maasbommel heeft alleen nog wat jongvee in zijn stallen staan. De andere koeien zijn verkocht, net als zijn bedrijf. Hij is pas 57, maar heeft al veertig jaar gewerkt. Nu kan hij eindelijk eens wat langer op vakantie met zijn vrouw Jeannette.

Wat voor een boer bent u?
,,Ik ben een dierenboer die dicht bij de natuur staat. Ik heb niets met machines, tractors. Ik ken mijn dieren van binnen en van buiten. Alle bevallingen doe ik zoveel mogelijk zelf. En ook de fokkerij. De brandrode runderen - een verdwenen koeienras - heb ik ‘teruggefokt’ in de Moringer Waarden. Ik kijk zeker economisch tegen mijn bedrijf aan, maar heb veel oog voor de natuur. Ik bescherm bijvoorbeeld ook de weidevogels.” 

U bent IVN-gids. Hoe kijken andere boeren en IVN’ers daar tegenaan?
,,Er zijn wel meer boeren bij het IVN (Instituut voor Natuureducatie, red.) hoor. Ik bestrijd dat de boer tegenover de natuur staat. Als je niets met de natuur hebt, word je geen boer.

,,De IVN’ers waren eerst wel argwanend toen ik als boer lid werd. Toen heb ik ze een rondleiding op mijn boerderij gegeven en hier op de eendenkooi vlakbij. Ik heb ze uitgelegd waarom mijn koeien altijd binnen staan. En dat er bij 150 koeien in de wei niets van de wei overblijft. Aan het eind van de dag kreeg ik een mailtje dat ze meer begrip hadden gekregen voor de moeilijke keuzes die ik als boer moet maken.”

Quote

Een doodskist voor Jesse Klaver? Ja, dat is verkeerd. Laten we het maar jeugdige overmoed noemen

Chris van Rossum
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal