Volledig scherm
© foto ricardo smit

Met de bootjes op het droge op de Strang

BENEDEN-LEEUWEN - Je hoort in het rivierengebied nog weinig mensen over droogte en laag water, maar de bewoners van de veertien woonboten in de Strang in Beneden-Leeuwen kunnen er weer over meepraten. Een flink aantal van de woningen staat op het droge, nu het Waalwater vanwege de droogte maar blijft zakken.

Ze zijn eraan gewend. In de lente en zomer zijn er altijd wel periodes dat het water hun huizen niet meer omsluit. Maar die worden wel steeds langer, zegt bewoonster Henriet Gradussen. ,,Ik woon hier sinds 1999, en het gebeurt wel steeds vaker. Twee jaar geleden stonden we zelfs in januari een keer droog.”

Recordlaagte

Wie sec naar de cijfers kijkt, snapt dat Gradussen en buurman Rob de Wild het dit jaar nog vinden meevallen. Vorig jaar stonden, bij een recordlaagte van amper zesenhalve meter water bij Lobith, álle woonboten droog. Nu drijft de minder diep liggende schuit van De Wild nog nét in een bescheiden plasje. 8,37 meter is de actuele waterstand. Wat lager dan normaal, meldt Rijkswaterstaat, maar geen reden voor waarschuwingen of maatregelen.

Gradussen ziet het mooie van het spel van de elementen. ,,Mijn dochter is nu wat ouder, maar voor kinderen is dit natuurlijk leuk. Kunnen ze lekker over de bodem struinen en krabbetjes en mosseltjes zoeken. En dat je misschien wat scheef ligt, merkt vooral het bezoek. Ik zelf niet zo. Ja, de deuren gaan misschien wat minder makkelijk open en dicht.”

Volledig scherm
© foto ricardo smit
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Joep uit Beneden-Leeuwen één van Nederlands ‘Jonge Denkers’
    PREMIUM

    Joep uit Beneden-Leeu­wen één van Nederlands ‘Jonge Denkers’

    BENEDEN-LEEUWEN - De jonge Maas en Waler Joep Huisman (17) uit Beneden-Leeuwen vindt dat filosofie de basis van de mensheid is. Zijn essay ‘Één waarheid?’ viel in de smaak bij de jury van de Vereniging Filosofiedocenten Voortgezet Onderwijs. Die organiseert jaarlijks een landelijke wedstrijd onder scholieren. Ze koos hem als een van de zeven Jonge Denkers van Nederland. ,,Nadenken is een van de belangrijkste dingen van de mensen.”

Maas en Waal