Volledig scherm
© Eveline van Elk

Met spoed gezocht: onderdak voor verenigingen in Alphen

ALPHEN - Tientallen gebruikers van De Hucht in Alphen zoeken met spoed nieuw onderdak voor het komende jaar. Het dorpshuis staat voor een ingrijpende verbouwing, waarbij het gebouw acht maanden lang (grotendeels) onbruikbaar is.

De klus van anderhalf miljoen euro begint na de bouwvak op 9 augustus. Voor die tijd moet duidelijk zijn waar de gebruikers van De Hucht terechtkunnen.

Bestuursleden gaan de komende weken met alle verenigingen en andere gebruikers in gesprek om tot een goede oplossing te komen. Ieder bestuurslid neemt een aantal Hucht-klanten onder zijn hoede om tijd te winnen. Het gaat, onder meer, om sport-, dans-, zang- en biljartverenigingen.

Bruikbaar

Volledig scherm
Een Nieuwjaarsconcert in dorpshuis De Hucht. © Erik van 't Hullenaar

Een deel van het dorpshuis blijft tijdens de verbouwing bruikbaar, zo is de verwachting. Maar hoe dat precies in zijn werk zal gaan, is nu nog onduidelijk, weet Witzel. Lastig is dat pas begin deze maand de planning voor de ingrijpende verbouwing bekend werd. Die verbouwing zou oorspronkelijk zelfs al voor de vakantie beginnen.

Nu moet er met stoom en kokend water nog een plan de campagne worden gemaakt voor tijdelijk onderdak. Daarvoor komen er gesprekken met de EDOhof, het gebouw waar de Alphense ouderenvereniging en historische vereniging WHAM (Werkgroep Historisch Alphen aan de Maas) nu nog gebruik van maken, maar dat gaat  verdwijnen. Daar zouden wellicht ook andere verenigingen tijdelijk terechtkunnen.

Carnaval

De Dammes, een andere grote locatie, is niet meer beschikbaar omdat er inmiddels een administratiebedrijf in is gevestigd. Het Huchtbestuur onderzoekt ook of er ruimte beschikbaar is in de Alphense basisschool. Voor de sportverenigingen (volley en badminton) komt er mogelijk een oplossing in Dreumel.

De sportzaal van De Hucht is waarschijnlijk aanstaand seizoen niet beschikbaar om er carnaval te vieren. Dus ook voor dat feest moet nog een plek worden gezocht.

Archief

Een ander knelpunt betreft de huisvesting van WHAM. Die historische vereniging heeft een omvangrijk archief en apparatuur waarvoor een vaste ruimte nodig is. Die is in de vernieuwde Hucht niet een-twee-drie voor handen. Witzel: ,,Dat is ook een dingetje dat loopt. We hebben nu gezegd dat we eerst de verbouwing doen en daarna met WHAM een oplossing zoeken. Het ligt gevoelig, maar het komt wel goed.  WHAM is een mooie club waar we zeker wat voor moeten regelen.”

Bestuurslid Ben van Dijk van WHAM baalt van de onzekere situatie en zou liever zien dat er in de verbouwingsplannen meteen met een vaste plek voor de historische vereniging rekening zou worden gehouden. Er bestaan plannen bij verhuurder De Kernen om de EDOhof te verbouwen tot woningen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Joep uit Beneden-Leeuwen één van Nederlands ‘Jonge Denkers’
    PREMIUM

    Joep uit Beneden-Leeu­wen één van Nederlands ‘Jonge Denkers’

    BENEDEN-LEEUWEN - De jonge Maas en Waler Joep Huisman (17) uit Beneden-Leeuwen vindt dat filosofie de basis van de mensheid is. Zijn essay ‘Één waarheid?’ viel in de smaak bij de jury van de Vereniging Filosofiedocenten Voortgezet Onderwijs. Die organiseert jaarlijks een landelijke wedstrijd onder scholieren. Ze koos hem als een van de zeven Jonge Denkers van Nederland. ,,Nadenken is een van de belangrijkste dingen van de mensen.”

Maas en Waal