Volledig scherm
Jos van Kessel (links) en Dennis Lindeman sjouwen stoelen en tafels voor het Luchtmachtorkestconcert en de aansluitende party die deze zaterdag in Dreumel gehouden wordt. © Koen Verheijden

Militaire veteranenclub wil groeien naar hele regio

DREUMEL/DRUTEN/BEUNINGEN - Met de oprichting van de Stichting Veteranen West Maas en Waal wordt dit weekend een begin gemaakt met het bundelen van de krachten van (oud-)militairen in een veel groter gebied tussen de rivieren. Ook om de schooljeugd bij te praten over vrede, veiligheid en militaire inzet.

Quote

Een deel van het rivierenge­bied en de Kop van Noordhol­land zijn blinde vlekken wat veteranen­re­gi­o's betreft.

Dennis Lindeman en Egon van Kessel, initiatiefnemers Veteranen West Maas en Waal

Zo'n veertig inwoners van West Maas en Waal die als militair ooit uitgezonden zijn naar oorlogsgebied, worden actief in de nieuwe Stichting Veteranen West Maas en Waal. Zo'n club ontbrak volgens de initiatiefnemers nog in de regio. ,,Daarom willen we ook graag de veteranen in de gemeenten Druten, Beuningen, Maasdriel en Zaltbommel erbij gaan betrekken. Heel Nederland kent regionale veteranenorganisaties, alleen dit stukje Rivierengebied en de Kop van Noord-Holland zijn nog blinde vlekken.” 

Quote

We willen veteranen die dat willen met een lesprogram­ma de schoolloka­len in laten gaan. Vertellen en discussiëren over vrede en veiligheid.

Lindeman en Van Kessel

Dreumelnaar Egon van Kessel en Dennis Lindeman en Tim Vernooij uit Beneden-Leeuwen - alle drie nog steeds de luchtmacht dienende - zijn de initiatiefnemers van de stichting. Ze willen veteranen bij elkaar brengen voor gezelligheid of hulp, om meer kennnis overbrengen en begrip te kweken bij hun medeburgers maar vooral ook een aantal van deze veteranen scholen laten bezoeken. ,,De hoogste groepen basisschool en in het voortgezet onderwijs. Na laten denken over vrede en veiligheid en dat kan heel actueel zijn: waarom ga je naar landen als Afghanistan of Mali, maar ook wat te denken van terroristische aanslagen", zeggen Van Kessel en Lindeman. ,,We worden dus bepaald geen koffieclubje.”

Van Kessel (33) zat in 2015 in Mali en was daar hoofd Bewaking luchthaven en helikopters. De 40-jarige Lindeman zat ook in de bewaking: in 1999 in Kosovo, in 2003 in Kirgizië, in 2010 in Afghanistan en in 2011 op het Italiaanse eiland Sardinië. Dat laatste klinkt bepaald niet als oorlogsgebied. ,,We zaten er vanwege de situatie in Libië, aan de overkant van de Middellandse Zee. Zoiets vraagt bij burgers om uitleg.” 

Wanneer ben je veteraan?

Dat geldt zeker ook voor de term ‘veteraan'. ,,Je bent veteraan als je als militair ten minste 30 dagen naar een oorlogsgebied bent uitgezonden", verduidelijkt Van Kessel. ,,Je kunt dus als 19-jarige al veteraan zijn, als je direct na je opleiding wordt uitgezonden.” Heel Nederland telt op die manier rond de 110.000 veteranen, in de gemeente West Maas en Waal zijn het er zo'n 100.

Onvrijwillig naar Indonesië

,,Niet iedereen heeft behoefte zich bij de stichting aan te sluiten, voor sommigen is het militaire verleden een gesloten boek", ervaren de drie stichtingoprichters, die vanwege privacybeperkingen via de gemeente een brief naar alle West Maas en Waalse veteranen liet sturen. ,,Ook zit er een verschil tussen de oudere veteranen - zeg de 60-plussers - en de jongere veteranen, die vaak ook nog actief het leger dienen. Zit vaak heel andere mindsetting tussen: wij zijn beroeps en zien het als normaal werk te worden uitgezonden, maar wie onvrijwillig als dienstplichtige in Indonesië heeft gediend denkt daar vaak anders over. Zij hebben ook een ander beeld bij ‘op missie gaan'.”

De stichting ‘viert’ de oprichting deze zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur aan De Wiel in Leeuwen, waarbij veel historische militaire voertuigen te zien zijn en divers kindervermaak is. In de avond is er een moderne show van het Luchtmachtorkest in D'n Hoender te Dreumel, waarvoor nog zo'n 200 toegangskaarten te koop zijn. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal