Volledig scherm
Foto ter illustratie © GinoPress B.V.

Minder afvalzakken gedumpt bij ondergrondse containers

BENEDEN-LEEUWEN - Inwoners van Rivierenland zetten minder vaak vuilniszakken naast de ondergrondse containers. Van 525 zakken die zo werden gedumpt in juli daalde het aantal naar 245 vorige maand.

Begin juli werd een nieuw afvalsysteem ingevoerd in de acht Avri-gemeenten, waaronder West Maas en Waal. De grootste verandering is dat dorpsbewoners hun restafval voortaan moeten wegbrengen naar ondergrondse containers.

Veel mensen waren bang dat er op grote schaal vuilniszakken naast de containers zouden worden neergezet. Die vrees werd niet bewaarheid, aldus Avri. ‘In juli was er wel een flinke piek.’ Na de forse daling in augustus verwacht het bedrijf dat het aantal de komende maanden nog lager wordt.

Wennen voor beide partijen

De nieuwe manier van inzamelen was volgens Avri niet alleen wennen voor de inwoners, maar ook voor de medewerkers. Omdat veel routes voor het ophalen van papier, plastic en gft zijn veranderd, zullen de vuilnismannen weleens een straat overslaan. In dat geval wordt de fout, zo belooft Avri, zo snel mogelijk hersteld.

Mensen die nu nog een kleine container hebben - van 140 liter - voor plastic verpakkingen en drinkpakken, kunnen die bak gratis omruilen voor een exemplaar van 240 liter. Dat kan tot eind van dit jaar.

75 kilo per inwoner

In de beginperiode werkten nog niet alle ondergrondse containers even goed. Maar de grootste problemen waren volgens Avri binnen vijf weken opgelost.

Door de invoering van het nieuwe afvalsysteem hoopt Avri komend jaar nog maar 75 kilo restafval per inwoner per jaar over te houden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal