Bij de Vonkerplas is de bever aangetroffen.
Volledig scherm
Bij de Vonkerplas is de bever aangetroffen. © Eigen Foto

Mogelijk uitstel slibstort in Vonkerplas

DREUMEL/ DEN HAAG - De verondieping van de Vonkerplas langs de Waal bij Dreumel wordt mogelijk uitgesteld. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66) pleit voor een onderzoek naar de zin en onzin van het storten van 7 miljoen kubieke meter grond en bagger in de diepe plas aan de Waal.

Dat zei de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat donderdag in een debat met de Tweede Kamer.

Of het onderzoek er komt is nog niet zeker, daarover wil ze in contact met onder andere Staatsbosbeheer, eigenaar van de plas. ,,De meerwaarde van verondiepen van de Vonkerplas moet worden aangetoond’’, aldus Van Veldhoven. 

Brandbrief

De Vonkerplas zou meegenomen kunnen worden in een groot onderzoek van 25 plassen naar de nut en noodzaak van het minder diep maken van plekken waar voorheen zand en klei is gewonnen. Staatsbosbeheer dreigt echter roet in het eten te gooien, door al voor 2022 grond in de plas te storten.

Onderzoek naar de natuurwaarden heeft dan geen zin meer, omdat de omgeving ernstig verstoord is. In een brandbrief aan de staatssecretaris vragen verontruste bewoners, verenigd in het Burgercollectief Dreumelse Waard, de stort uit te stellen. 

Volgens voorstanders zorgt verondiepen voor versterking van de natuur, maar in en om de Vonkerplas komen al veel bijzondere planten en dieren voor, zegt het burgercollectief. Dat is gematigd positief over de het debat in de Tweede Kamer.  ,,De staatssecretaris heeft ons niets toegezegd. Maar we zijn blij dat ze ook vindt dat je eerst onderzoek moet afwachten voordat ze gaan storten’’, zegt Gert-Jan van Engelen van het burgercollectief. Hij houdt echter een slag om de arm. ,,Want we hebben gekkere dingen meegemaakt in dit dossier.’’

Teruggestuurd

Bewoners van Dreumel maken zich zorgen over de verondieping van de Vonkerplas nadat verderop bij een soortgelijk project aan de Maas onder meer plastic gestort was.

Vanaf oktober heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport bij die zandafgraving controles uitgevoerd op de grond, die per schip wordt aangevoerd. Volgens Van Veldhoven bleken tot nog toe tien transporten niet aan de regels te voldoen. Zo was de herkomst en de kwaliteit van het materiaal niet goed herleidbaar. Twee schepen zijn teruggestuurd. 

De Vonkerplas in de uiterwaarden bij Dreumel, Staatsbosbeheer wil de plas minder diep maken door er grond in te storten.
Volledig scherm
De Vonkerplas in de uiterwaarden bij Dreumel, Staatsbosbeheer wil de plas minder diep maken door er grond in te storten. © DG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal