Volledig scherm
Bij het ereveld in beneden-Leeuwen worden de stoottroepers herdacht met kransleggingen, toespraken en saluutschoten. © René Pennock

Nationale herdenking gesneuvelde stoottroepers in Beneden-Leeuwen

BENEDEN LEEUWEN - In de voormalige kloostertuin van klooster St. Elizabeth in Beneden-Leeuwen zijn zondagmiddag de 378 stoottroepers herdacht, die sinds september 1944 gesneuveld of omgekomen zijn, niet alleen in de Tweede Wereldoorlog, maar ook in Nederlands-Indië, Korea, Afghanistan, Bosnië, Irak, Mali en andere oorlogsgebieden. 

Het was de 74e keer dat militairen en burgers samen op de tweede zondag van oktober gesneuvelde Stoters herdachten, op initiatief van de Stichting Herdenking Gesneuvelde Stoottroepers.

Deze datum is gekozen omdat dat de dag was waarop de eerste Nederlandse stoottroepen in het Land van Maas en Waal arriveerden. Stoottroepers waren leden van het voormalige gewapende verzet uit Brabant en Limburg, die dit gebied na september 1944 moesten beschermen tegen Duitse infiltranten. 

Namen in marmer uitgehouwen

Volledig scherm
© René Pennock

102 Van hen kwamen om in de strijd met de Duitsers die ten noorden van de rivier lagen. Drie stoottroepers liggen nog op het kleine erebegraafplaatsje in Beneden Leeuwen. Ernaast is een kapel gebouwd, waar alle namen van alle gesneuvelde stoottroepers in marmer zijn uitgehouwen. 

Bij de herdenking waren officieren en ambassadevertegenwoordigers uit België, Canada, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Polen en de Verenigde Staten aanwezig. Na een taptoe en een minuut stilte legden scouts van de Don Boscogroep kransen namens tal van organisaties en ouders van gesneuvelden. 

Burgemeester van Neerbos, scholieren van basisschool de Wijzer en aalmoezenier Niek Nijhuis hielden toespraken. Een vijtigtal actieve stoottroepers bracht een groet en saluutschoten. 

Maas en Waal