Minister Stientje van Veldhoven.
Volledig scherm
Minister Stientje van Veldhoven. © BSR Agency

Niemand is gerustgesteld na brief minister over granuliet: ‘Gaan er maar vanuit dat het een slechte 1 aprilgrap is’

BENEDEN-LEEUWEN - Politici en burgers zijn zeker niet gerustgesteld door een nieuwe kamerbrief van minister Stientje van Veldhoven over de stort van granuliet in de verondiepingsplassen Over de Maas bij Alphen. Deskundigen zijn zelfs verbijsterd. 

Van Veldhoven schrijft dat de stort van granuliet écht geen gevaar vormt voor mens en milieu. Ze haalt diverse onderzoeken aan en vertelt de kamerleden nog eens waarom de stof granuliet volgens haar ministerie prima gezien kan worden als grond. 

De brief stelt omwonenden echter niet gerust. ,,We gaan er maar vanuit dat het een slechte 1 aprilgrap is‘’, schrijft het burgercollectief Dreumelsche Waard op Twitter. 

‘Onderliggende documenten niet ingezien’

Ook Tweede Kamerlid  Suzanne Kröger van GroenLinks is kritisch over de antwoorden die ze kreeg op vragen die haar partij stelde. ‘De minister geeft maar spaarzaam antwoord op al onze vragen. Veel van de onderliggende documenten hebben we nog steeds niet', zo schrijft ze. 

Verschillende deskundigen vertellen zelfs verbijsterd te zijn. Jos Vink van Deltares vindt het onbegrijpelijk dat het ministerie concludeert dat er geen risico's zijn voor mens en milieu, zo zegt hij tegen Zembla. ,,Dit kan echt niet. Dit kan je absoluut niet concluderen. Ik vind het echt onwaarschijnlijk dat de minister dit opschrijft.”

Wethouder kritisch, vrijdag zaak bij Raad van State

Wethouder Ans Mol van de gemeente West Maas en Waal is eveneens kritisch. ,,Deze kamerbrief roept bij mij toch weer de nodige vragen op.’’

Mol stapte vorige week namens haar gemeente naar de Raad van State om de stort van granuliet tegen te houden in afwachting van verdere onderzoeken. Op een eerder handhavingsverzoek bij Rijkswaterstaat kwam tot op heden geen reactie. ,,Ik heb zojuist gehoord dat de voorlopige voorziening bij de Raad van State vrijdag dient. Ik hoop dat de kwestie daar ook serieus wordt genomen.’’ 

De zaak wordt telefonisch behandeld. Wanneer de uitspraak in de voorlopige voorziening is, is onbekend. 

Maas en Waal