Een berg luiers bij afvalenergiecentrale ARN.
Volledig scherm
Een berg luiers bij afvalenergiecentrale ARN. © Paul Rapp

Nog geen zicht op recyclen, maar luiers inzamelen gaat door

WEST MAAS EN WAAL - De inzameling van luiers en incontinentiemateriaal in de gemeente West Maas en Waal is een succes. Dat claimen burgemeester en wethouders. Die willen er daarom mee doorgaan, ook al is er nog steeds geen doorbraak bij afvalverwerker ARN in Weurt. Die test al maandenlang een machine die luiers recyclet.

Wat de hoeveelheden betreft, is de inzameling een groot succes. Al snel bleek de luiercontainer aan de Pastoor Zijlmansstraat in Beneden-Leeuwen regelmatig overvol te zitten. Daarom heeft inzamelaar Suez een tweede container geplaatst. Ook in Dreumel gaat dat op korte termijn gebeuren.

Inwoners kunnen gratis luierzakken ophalen bij apotheken, huisartsen en drogisterijen. Dat blijft zo. De stank is wel een probleem. De gemeente wil daarom dat Suez de containers van een beter sluitende klep voorziet. Ook willen burgemeester en wethouders een container in een kleur die beter in het straatbeeld past.

Kan Suez die niet leveren, dan shopt West Maas en Waal bij een andere aanbieder, bijvoorbeeld afvalinzamelaar Avri. Sowieso wil de gemeente op termijn de luierinzameling bij Avri onderbrengen, omdat dat bedrijf al het andere afval in de gemeente inzamelt.

Problemen bij ARN

De ARN experimenteert al jaren met reactoren die luiers en incontinentiemateriaal moeten verwerken tot herbruikbare grondstof. Tot nu toe verloopt dat moeizaam. Al vaker heeft het bedrijf een waarschijnlijke einddatum genoemd. Nu is het besluit om naast de experimentele reactor er meer te bouwen voor onbepaalde tijd opgeschort.

Maas en Waal