Volledig scherm
Pastoor Paul Massaer. © Eveline Van Elk

Omstreden pastoor Marc Massaer vertrekt

BENEDEN-LEEUWEN - Pastoor Marc Massaer verlaat per 1 juli de West Maas en Waalse Sint Christoffelparochie. Hij was de eerste pastoor van de fusieparochie van acht kerkgemeenschappen en bekleedde de functie acht jaar.

Massaer gaat aan de slag in een andere, nog onbekende, parochie. Hij houdt het bij een korte verklaring op de website van de parochie en wil verder geen commentaar leveren. De Belgische pastoor lag recent onder vuur vanwege een homo-onvriendelijke kerstpreek in de kerk van Wamel. Daarin stelde hij onder meer dat ‘de indoctrinatie van de genderideologie rechtstreeks ingaat tegen de scheppingsorde, en datgene promoot wat niet katholiek is’ en dat alleen ‘heilige gezinnen’ van man, vrouw en kinderen vrede en harmonie kunnen brengen. Er stak een storm van verontwaardiging op, ook onder parochianen en vrijwilligers.

Geschrokken

Daarop nam het geschrokken kerkbestuur contact op met het bisdom, waarna gesprekken volgden. Of het vertrek van Massaer daarvan een uitvloeisel is, is niet duidelijk. Bij bisdom en parochie is niemand bereikbaar voor commentaar.

In zijn korte verklaring laat Massaer weten dat er nog gesprekken gaande zijn over zijn nieuwe aanstelling, en ook met zijn eventuele opvolger. Hij noemt zijn vertrek ‘jammer’, maar spreekt ook van een ‘nieuwe uitdaging’.

Regels 

Massaer staat bekend als een pastoor die zich strikt aan kerkelijke regels houdt. Zo verbood hij afgelopen zomer nog dat een niet-kerkelijk koor kwam zingen op de uitvaart van een parochiaan. Opvallend is dat onder zijn leiding nog geen van de acht katholieke kerkgebouwen in West Maas en Waal zijn gesloten. Massaer maakte zich daar ook sterk voor. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal