Volledig scherm
Ontzandingsproject Over de Maas in Alphen en Dreumel. © Eveline van Elk

Onderzoek naar Over de Maas: controle op grond is ontoereikend

BENEDEN-LEEUWEN - De regels en controle op de aangevoerde grond voor Over de Maas blijken onvoldoende om een volledig beeld te krijgen van wat er bij het ontzandingsproject is gebruikt. De gemeente West Maas en Waal pleit daarom voor meer transparantie en wil in gesprek met Rijkswaterstaat en de staatssecretaris over betere regels. 

Dat de wettelijke mogelijkheden voor een goede controle op de aanvoer van grond ontoereikend zijn, blijkt uit het onderzoek dat de gemeente West Maas en Waal heeft laten uitvoeren.

Onderzoeksbureau RPS heeft hiervoor de administratie van 25 partijen grond tegen het licht gehouden van Over de Maas, het omvangrijke ontzandingsproject in de uiterwaarden tussen Alphen en Dreumel. De resultaten van dit onderzoek zijn gisteren bekendgemaakt.

'Het voldoet aan de regels’

De conclusie van het rapport is dat de administratie klopt en de landelijke regels worden nageleefd. Maar ook dat het huidige systeem geen volledig inzicht geeft in de oorsprong, aard en omvang van de toegepaste grondstromen. ,,Het voldoet wel aan de regels", legt wethouder Ans Mol uit. ,,Maar het blijft heel lastig te achterhalen waar de grond precies vandaan komt. Volgens de regels hoeven sommige formulieren niet te worden ingevuld. Dan doen bedrijven dat ook niet. Het is allemaal heel summier ingevuld."

Wethouder Mol benadrukt dat de regels in december 2018 weliswaar zijn aangescherpt, maar ze blijken dus nog ontoereikend. ,,Tot december mocht er niet eens gevraagd worden naar de historie van grond. Nu mogen we dat wel, maar nog steeds hoeven de vrachtbrieven niet te worden ingevuld. Dus ook al zijn de regels wel wat aangescherpt, wij denken dat dat veel transparanter kan en moet.”

De gemeente wil bij de Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, aandringen op sluitende regelgeving.

Baggerspecie

De gemaakte afspraken met Over de Maas kunnen volgens de gemeente ongewijzigd blijven. Begin dit jaar heeft West Maas en Waal wel voorbereidingen getroffen om het gebruik van baggerspecie in de toekomst te verbieden.

Het onderzoek naar de grondstromen is uitgevoerd op initiatief van het Burgercollectief Dreumelsche Waard die zich zorgen maakt over de in de uiterwaarden toegepaste grond en baggerspecie. Het burgercollectief kon nog niet op het rapport reageren en komt later met een reactie.

Op de locatie van Over de Maas wint ontzander Nederzand zo'n 15 miljoen ton industriezand. Het gebied wordt vervolgens herontwikkeld tot natuurgebied. Om de putten te verondiepen is grond en baggerspecie uit binnen- en buitenland toegepast.

Van 2014 tot en met 2018 is hiervoor ruim 2,25 miljoen kuub grond aangevoerd.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal