Kees van der Eijk
Volledig scherm
PREMIUM
Kees van der Eijk © Erik van 't Hullenaar

Opgepakte zakenman ontvluchtte Turkse gevangenis: ‘Het leven was er mensonterend’

BENEDEN-LEEUWEN - Hij had ‘wel zestig' bedrijven. Maar Kees van der Eijk uit Beneden-Leeuwen werd in Turkije in verband gebracht met drugs. Nu heeft hij een uitkering nodig.

Hij gaat er een boek over schrijven. Over hoe hij werd opgepakt in Turkije, over hoe hij daar zeventien maanden in de cel zat en over hoe hij vervolgens weer tien maanden later in een rubberbootje ontsnapte naar Griekenland

En misschien schrijft hij ook wel over zijn leven vóór het Turkse avontuur, als bekende Maas en Waalse zakenman die kapitalen had en door zijn vingers zag glippen.

Verraad door een zakenvriend

Quote

Met 46 mensen hadden we 24 bedden. Na een maand kreeg ik er een voor mezelf.

Kees van der Eijk

Het is misschien maar goed dat Kees van der Eijk er eens goed voor gaat zitten om alles aan het papier toe te vertrouwen. Aan tafel in zijn tijdelijke onderkomen in Arnhem, een kantoorappartementje van een zakenkennis waar hij sinds een week of twee woont, schieten de verhalen van de Leeuwense zakenman nog alle kanten op. 

Over verraad door een zakenvriend, over zijn gespleten familie, over mislukte projecten, de drugshandel waarbij hij betrokken zou zijn, over het leven in de cel en een falend rechtssysteem in Turkije. De rode draad: hij is absoluut niet schuldig.

,,Ik heb mijn hele leven nog nooit drugs gezien", zegt hij. ,,Ik heb misschien af en toe wat te hard gereden, maar meer heb ik niet met Justitie te maken gehad. In Maas en Waal hangt nu een sfeertje van ‘het zou allemaal weleens waar kunnen zijn’. Daarom zit ik nu maar even in Arnhem.”

Maas en Waal