Dorpshuis De Hanze in Maasbommel.
Volledig scherm
Dorpshuis De Hanze in Maasbommel. © Eveline van Elk

Oude dorpshuis Maasbommel wordt misschien toch gered van de sloopkogel

MAASBOMMEL - De Hanze, het oude dorpshuis van Maasbommel, hoeft misschien toch niet tegen de vlakte. De gemeente heeft een plan gelanceerd om het gebouw, dat diep in de harten van veel Maasbommelaars zit, ingrijpend te verbouwen tot vier seniorenwoningen.

Een slag om de arm is wel op zijn plaats. De gemeente, die nu eigenaar is van de grond en verantwoordelijk is voor de schetsen, wil de grond uiteindelijk wel verkopen aan een ontwikkelaar. Het kan zijn dat er op enig moment alsnog besloten moet worden tot sloop. ,,Maar dat is nu niet de insteek”, zegt verantwoordelijk wethouder Sander Bos.

Seniorenwoningen 

Als de plannen doorgaan, krijgt Maasbommel er vier bijzondere seniorenwoningen bij. De vier appartementen komen in de vier hoeken van het gebouw, de oude grote zaal krijgt een glazen dak en wordt een binnentuin. Het straatbeeld gaat er ook op vooruit, hoopt de gemeente, omdat de vier appartementen elk ook een voortuin aan de buitenkant krijgen, onder meer op het pleintje waar nu nog de parkeerplaats ligt.

Tot nu toe was er steeds sprake van dat het gebouw tegen de vlakte zou gaan: de Hanze is sterk gedateerd en werd niet voor niets vervangen door het nieuwe dorpshuis Het Hanzehuys aan de andere kant van het dorp. Dat er nu toch geprobeerd wordt het gebouw te hergebruiken is vanwege de rijke historie.

Identeit 

Bos: “We hebben gemerkt dat het voormalige dorpshuis een van de gebouwen is die de identiteit vormen van hanzestad Maasbommel. Natuurlijk moet er opgeknapt worden, maar in combinatie met het omliggende gebied ligt er een mooie kans.”

De Hanze was tientallen jaren het kloppend hart van Maasbommel, maar staat sinds de oplevering van het nieuwe dorpshuis leeg. Bij een grondruil die de bouw van het nieuwe dorpshuis mogelijk maakte , kreeg de gemeente de Hanze in bezit.

Maas en Waal