Volledig scherm
De sluis bij Lith en Alphen. © Foto Mallo/ Gabor Heeres

Sluis in stuw bij Alphen langer in reparatie

ALPHEN/ LITH - Onderhoud aan de Prinses Máximasluis in de Maas bij Alphen gaat een stuk langer duren dan verwacht. Aan deuren en scharnieren wordt tot begin november gewerkt. Het gaat om de zogenoemde noordkolk, de kleinere zuidkolk blijft gewoon in bedrijf voor de scheepvaart.

Eind juli startte Rijkswaterstaat met werkzaamheden aan de Prinses Máximasluis. Het houtwerk rondom de deuren aan de oostzijde was dringend aan vervanging toe. ,,Langer wachten zou het schutten in gevaar kunnen brengen”, zo meldt Rijkswaterstaat.

In verband met de reparatie zijn de deuren van de sluis uit het water getild. Daarbij werd geconstateerd dat ook de scharnieren versleten zijn en moeten worden vervangen. Die scharnieren moeten worden gegoten. Dat kost tijd, ongeveer zeven weken.

Grote beurt

Rijkswaterstaat maakt van de gelegenheid gebruik om de deuren meteen een grote beurt te geven. Voor het stralen en verven zijn die naar een werkplaats getransporteerd. Eigenlijk stond dat werk, net als de vervanging van de scharnieren, gepland voor de jaren 2020 tot 2023. Bovendien heeft de schutsluis al langer last van storingen.

De oorzaak zit in de westzijde. Rijkswaterstaat gebruikt deze stremming om ook daar werkzaamheden uit te voeren. Sediment wordt verwijderd en de lagers van de hydrauliekcilinder worden vervangen. Dit gebeurt ter plekke.

Omvaren

Voor grotere schepen betekent de stremming een eind omvaren, pakweg een halve dag extra vaartijd, bijvoorbeeld via Weurt en het Maas-Waalkanaal. De zuidkolk meet maar 110 meter en heeft een beperktere waterdiepte. De noordkolk meet 200 meter.

Verderop bij sluis St. Andries (tussen de Maas en de Waal bij Heerewaarden) en sluis Weurt (in het Maas-Waalkanaal) staan ook grotere werkzaamheden gepland. Bij St. Andries moet ‘aanvaarschade’ worden hersteld.

Dat zal later dit jaar gebeuren. ,,In Weurt verwachten we begin volgend jaar te starten. Daar worden de hijskabels van de hefdeuren vervangen”, zo laat Rijkswaterstaat weten.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal