Een intiem moment tussen vader Cees-Jan van Gendt en zijn zoon Joep.
Volledig scherm
PREMIUM
Een intiem moment tussen vader Cees-Jan van Gendt en zijn zoon Joep. © David van Haren

Spannend! Joost gaat wonen in dit huis dat zijn drie zussen hebben opgezet

BENEDEN-LEEUWEN - STRANG de woonvorm is een nieuw huis in Beneden-Leeuwen voor mensen met een verstandelijke beperking. Het is opgericht door de drie zussen van één van de bewoners. Zaterdag was er een drukbezochte open dag.

,,Dit wordt mijn stekje’’, zegt Ivo (19) uit Boven-Leeuwen. Hij zit in een ruime kamer, die nu nog helemaal wit en leeg is, maar binnenkort vast gezellig wordt ingericht. De kamer is onderdeel van STRANG de woonvorm. 

Naast Ivo zitten zijn vader en moeder. Ivo woont nu nog thuis. ,,Het is spannend’’, zegt vader Rini Janssen. ,,Onze andere zoon gaat binnenkort ook het huis uit. Dan hebben we dus een ‘empty nest’.

Maar we kunnen ons helemaal vinden in dit concept. Er is 24 uur per dag zorg en alles is op de bewoners gericht. Zij leven zo zelfstandig mogelijk. Er wordt niet vanuit een instelling gedacht.’’

Quote

Mensen vinden instellin­gen te grootscha­lig, er zijn te veel regeltjes of het klimaat bevalt ze niet. Dan gaan ze het zelf doen.

Marian Adriaansen , Lector innovatie in de care (zorg) aan de Hogeschool Arnhem en Nijmegen

‘Wij willen zelf de regie houden’

Joost met zijn zussen. Vlnr Fraukje, Liza, Joost, Charlotte.
Volledig scherm
Joost met zijn zussen. Vlnr Fraukje, Liza, Joost, Charlotte. © Koen Verheijden

Niet vanuit een instelling denken. Het is een zin die je vaak hoort deze zaterdagmiddag. Het is zelfs een van de redenen waarom het huis is opgericht. Aan de basis staan de drie zussen Veens uit Altforst: Fraukje (34), Charlotte (32) en Liza (27).

Zij zochten een woonplek voor hun broer Joost (35), die het syndroom van Down heeft. Ze wilden hem niet in een bestaande instelling onderbrengen. ,,Daar wordt het beleid gemaakt door een zorgorganisatie. Wij willen zelf de regie hebben’’, zegt Charlotte. ,,Je hebt toch kans dat in zo'n instelling de verkeerde beslissingen worden genomen.’’

,,Joost is bijvoorbeeld geneigd de hele middag voor de televisie te zitten. Dan moet hij een prikkel hebben, dat iemand zegt: Joost, ga eens naar de bakker’’, zegt Fraukje.

,,Maar in een grote instelling vinden ze het misschien wel makkelijk, iemand die de hele middag voor de televisie zit en geen moeilijkheden veroorzaakt. Daarom zijn we zelf aan de slag gegaan. Er zijn trouwens wel initiatieven die we goed vinden, maar die zitten vol.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal