Volledig scherm
Ivo (met opgestoken duim) heeft het nu al naar zijn zin in STRANG de woonvorm. Naast hem zijn vader en moeder. © DG

STRANG is het nieuwe ‘stekje’ voor Ivo in Beneden-Leeuwen

BENEDEN-LEEUWEN - ,,Dit wordt mijn stekje’’, zegt Ivo Janssen (19) uit Boven-Leeuwen trots. Hij zit in zijn nieuwe kamer in STRANG de woonvorm, een nieuwe huis voor mensen met een verstandelijke beperking in Beneden-Leeuwen. 

STRANG de woonvorm hield zaterdag open huis en er was volop belangstelling. Honderden mensen waren naar de Pastoor Jansstraat gekomen om een kijkje te nemen in het prachtig opgeknapte centrum, waar eerst dagbesteding De Strang, ook voor mensen met een beperking, in zat. De bewoners lieten hun nieuwe woonruimte maar al te graag zien. 

‘In dit concept kunnen we ons heel erg vinden’

Ivo is een van hen. Naast hem zit zijn vader Rini Janssen. ,,Het is spannend dat Ivo hier gaat wonen. Onze andere zoon gaat ook het huis uit, dus nu krijgen we een ‘empty nest'. Maar in dit concept kunnen we ons heel erg vinden. Er is 24 uur per dag zorg en alles is op de bewoners gericht. Er wordt niet vanuit een ‘instelling’ gedacht.’’

STRANG de woonvorm is opgericht door Fraukje (34), Charlotte (32) en Liza (27), de drie zussen van Joost Veens uit Altforst. Joost heeft het syndroom van Down. De zussen konden geen woonvorm vinden die ze geschikt vonden voor Joost en dus besloten ze om er zelf een op te richten. 

,,Hier ligt de regie direct bij ons’’, zegt Charlotte. Vanaf half februari wonen er tien mensen met een verstandelijke beperking. Er is ruimte voor nog vier bewoners.

‘Overweldigend’

De zussen zijn aan het eind van de middag beduusd van alle belangstelling. ,,Overweldigend’’, zegt Charlotte na afloop van de drukke middag. ,,De buurt, familie van de bewoners, vrienden, zelfs de burgemeester is komen kijken.’’ ,,Overweldigend’’, voegt haar zus Liza toe. 

Maas en Waal