Volledig scherm
Britt, Marcel, Monique en Maud de Kok (van links naar rechts) met het ontwerp van de nieuwbouw bij zorgboerderij De Maashof in Maasbommel. © eigen foto

Tien zorgwoningen bij zorgboerderij De Maashof

MAASBOMMEL - Zorgboerderij De Maashof in Maasbommel gaat op het terrein tien zorgwoningen bouwen voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Volgens de eigenaren heeft juist deze doelgroep grote behoefte aan zo'n kleinschalige woonvoorziening. Komend voorjaar is de nieuwbouw gereed.

De Maashof, opgericht in 2011, biedt dagbesteding aan mensen met dementie en met niet-aangeboren hersenletsel (nah). Deelnemers komen er één tot vijf dagen per week, zodat hun naasten dan even verlost zijn van de zorg. 

Elke zaterdag komt er bovendien een groep kinderen en jongeren met autisme naar de boerderij. Het verzorgen van dieren, meehelpen in de moestuin en timmeren in de houtwerkplaats zijn de voornaamste activiteiten voor de deelnemers.

Gezamenlijke huiskamer

De nieuwbouw, waarvoor onlangs de eerste palen zijn geslagen, bestaat uit tien appartementen met een gezamenlijke huiskamer en keuken. Elke bewoner krijgt eigen sanitair, een keukentje en een tuintje. ,,Wat mensen nog zelfstandig kunnen doen, moeten ze zoveel mogelijk blijven doen”, zegt Monique de Kok van De Maashof. ,,Maar we gaan gezamenlijk koffiedrinken, koken en eten - veel uit de eigen moestuin.”

Mensen hebben een indicatie nodig om in De Maashof te kunnen komen wonen. Voor de dagbesteding is een aparte indicatie nodig. ,,Ze mogen zelf weten of ze die dagbesteding dan bij ons doen of ergens anders; dat is niet aan elkaar gekoppeld.”

Niet tussen de bejaarden

Volgens De Kok is bewust gekozen om juist voor de nah-doelgroep woningen te bouwen. ,,Het zijn bijvoorbeeld  mensen die een hersenbloeding hebben gehad of een hersenbeschadiging bij een verkeersongeval hebben opgelopen, maar parkinson- of ms-patiënten horen er ook bij. Daar zitten ook jong-volwassen mensen bij, dertigers, veertigers, vijftigers”, schetst ze. ,,Bij grotere zorginstellingen komen die vaak tussen de bejaarden terecht; kleinschalige voorzieningen voor deze groep zijn er nauwelijks. Wij gaan ons vooral op die tussenleeftijd richten.”

De Kok en haar dochter Maud (20), beiden gediplomeerd verpleegkundige, gaan dag en nacht zorg leveren, samen met een team dat ze nog gaan formeren. ,,Het is de bedoeling dat ik op termijn de leiding op me neem", zegt de net-afgestudeerde Maud de Kok. ,,Daarvoor ga ik ook nog een zorgmanagement-opleiding volgen. Nu werk ik bij een instelling om ervaring op te doen. Ik vind dit een mooie doelgroep: je hebt wederzijds contact en kunt een band met iemand opbouwen. Daarnaast hebben ze specifieke zorg nodig.” 

Met enkele gegadigden voor de zorgappartementen zijn inmiddels gesprekken gaande.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal