Twéé kabelbedrijven willen graven in West Maas en Waal

BENEDEN-LEEUWEN - Het buitengebied van de regio Rivierenland krijgt glasvezel. Kabelbedrijf Digitale Stad meldt dat het aantal aanmeldingen op 51 procent ligt, waarmee de ondergrens is behaald. In West Maas en Waal staan er, nadat eerder Glasvezel Buitenaf het licht al op groen zette, nu dus twéé bedrijven in de startblokken om snel internet aan te leggen. 

Volledig scherm
© Lars Smook

De eerste bewoners zouden volgend jaar zomer voorzien kunnen zijn van snel internet. Portefeuillehouder Kees Zondag, wethouder in Zaltbommel, is ‘blij’ en ‘tevreden’ met de uitslag. Lange tijd bleef het spannend of Digitale Stad, dat samenwerkt met de Regio Rivierenland, voldoende belangstellenden zou kunnen trekken.

Kaarten
Na het sluiten van de termijn donderdag stond de teller op 47 procent, maar moesten de ingestuurde kaarten nog geteld worden. ,,En we zijn nog niet klaar, dus er komt nog meer bij’’, zegt woordvoerder Jordi Duits van Digitale Stad. Hij hoopt dat de spa in oktober de grond in kan. In totaal nemen de werkzaamheden een jaar of twee in beslag.

Regio Rivierenland, het samenwerkingsverband van gemeenten in de regio, is de eerste die een project is begonnen om zelf glasvezel als nutsvoorziening aan te laten leggen. De Europese Commissie gaf vorig voorjaar haar fiat, maar aanbesteding mislukte doordat geen bedrijven zich meldden.

Gratis
Nadat vervolgens Glasvezel Buitenaf ging werven in het gebied, ging de Regio een samenwerking aan met Digitale Stad. Daarmee waren er plotseling twee aanbieders in plaats van geen. Bij de laatste kunnen inwoners gratis breedband krijgen, mits ze binnen twee maanden een abonnement afsluiten.

Het definitieve besluit over de aanleg ligt nu in handen van de gemeenteraden, die akkoord moeten gaan met de oprichting van een gezamenlijke uitvoeringsorganisatie die het netwerk laat aanleggen en gaat beheren.

Twéé netwerken
In twee gemeenten liggen de zaken wat anders. Buren stapte eind vorig jaar uit het project, omdat de raad twijfels had bij de gemeenschappelijke regeling waar gemeenten minder invloed hebben, en vanwege de mogelijke financiële risico’s. Digitale Stad is in dat gat gesprongen en gaat er nu glasvezel aanleggen. 

In West Maas en Waal heeft Glasvezel Buitenaf enkele maanden geleden aangekondigd voldoende aanmeldingen te hebben om er glasvezel aan te leggen. De kans bestaat dat er nu twee netwerken komen. ,,Ik heb niet de verwachting dat dat gaat gebeuren’’, denkt wethouder Sander Bos van West Maas en Waal toch. Of hij een rol wil spelen in eventuele gesprekken tussen de beide aanbieders wil hij nog niet zeggen: ,,Het is wel een luxe. En ik ben blij dat Digitale Stad, waarvan we als gemeenten in de Regio hebben uitgesproken dat we ermee samenwerken, voldoende aanmeldingen heeft gekregen.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal