Uniek hindernisparcours in Appeltern: 18 keer klimmen en klauteren in 5 kilometer

videoAPPELTERN - Recreatiegebied De Gouden Ham heeft er - aan Appelternse zijde - een unieke ‘attractie’ bij: een vijf kilometere lange obstacle mudrun, met daarin achttien hindernissen. Rennen, klimmeren, klauteren en desgewenst nog door het water banjeren. Voor Jan en Alleman gratis te gebruiken, 365 dagen per jaar en de klok rond. 

Daarom spreekt directeur Alex Kwakernaak van recreatiebedrijf Uiterwaarde - beheerder van het terrein - van een unieke voorziening in Nederland. Want er zijn sowieso maar weinig uitgestrekte oefenbanen en dan is de Appelternse versie ook nog eens voor nop.

Zelf in elkaar gezet

De routiniers Mark Dibbets (links) en Willem van den Akker proberen de achttien hindernissen in de Obstaclemudrun op de Gouden Ham alvast uit.
Volledig scherm
De routiniers Mark Dibbets (links) en Willem van den Akker proberen de achttien hindernissen in de Obstaclemudrun op de Gouden Ham alvast uit. © Eveline Van Elk
Quote

Leuk voor in de vakantie: stukje fietsen, parcours doen, stukje zwemmen.

Willem van den Akker en Mark Dibbets, Survivalroutiniers

Uiterwaarde wil op al haar recreatieplassen meer sport- en spelgelegenheid. ,,En omdat de Gouden Ham ‘ver van de mensenmassa’ ligt moest daar iets speciaals komen. Met een bescheiden investering van zo'n 10.000 euro: vooral aan materiaal, omdat onze mensen de toestellen zelf in elkaar gezet hebben.”

Willem van den Akker (30) uit Druten en Deestenaar Mark Dibbets (34) hebben - als zeer ervaren survivalsporters - de baan alvast uitgetest. Ze zijn sowieso blij dat deze obstacelrun lekker dicht bij huis is. ,,Andere banen liggen een stuk verder weg; niet in Maas en Waal.” ,,Wij sporten drie maal per week, met eens per maand een wedstrijd. Zeker in vakantieperiodes zullen we op de fiets hierheen rijden en het parcours pakken; inclusief stukje zwemmen.” 

De baan is volgens het duo ‘technisch niet heel zwaar'. ,,Maar da's niet erg: wel toegankelijk voor een breder publiek.” Tikje luxe zelfs: kunstgras onder het kruipnet. Al levert de eerste ronde ook iets rood-geschuurde huid op: de dikke touwen zijn fonkelnieuw en moeten nog slijten. 

De officiële opening is zondag 14 april.
Volledig scherm
De officiële opening is zondag 14 april. © Eveline Van Elk
Volledig scherm
© Eveline Van Elk
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal