Vandalen vernielen en stelen herdenkingsborden van de grote dijkbrand

BENEDEN-LEEUWEN - Onbekenden hebben afgelopen weekend in Beneden-Leeuwen informatieborden vernield en gestolen die de grote dijkbrand van 1944 herdenken. De borden stonden er net en maken deel uit van een route langs 43 huizen die in de oorlog door de Duitse bezetters zijn platgebrand om een vrij schootsveld te krijgen. Elk bord vertelt het verhaal achter de woning die er ooit stond.

De borden vormen sinds afgelopen weekend een route route van dik tweeënhalve kilometer over de Waalbandijk. Zaterdag trokken zo'n 450 belangstellenden langs de borden tijdens een speciale herdenkingsactiviteit. Die was georganiseerd door het comité Bevrijding zonder vrede. Leden van het comité ontdekten de vernielingen maandag.

Emotioneel

Volledig scherm
Eén van de vernielde informatieborden. © Eigen foto.

,,Hier zijn we heel erg emotioneel van”, zegt bestuurslid Betsie van Houten. ,,We krijgen zo veel mooie reacties op wat mensen zaterdagavond meemaakten, en er zit zoveel werk in. En dan gebeurt dit.”

De gestolen en vernielde bordjes stonden op het stuk tussen de Korte Brouwersstraat en de Tesstraat. Mede-organisator Leo Lemmers wil ze zo snel mogelijk vervangen, zegt hij.

Het is de bedoeling dat ze tot eind deze maand blijven staan. In het voorjaar, wanneer het weer drukker wordt op de dijk, keren ze tot eind mei terug. In de tussenliggende periode zijn ze in museum Tweestromenland in Beneden-Leeuwen, waar een expositie is ingericht over de gebeurtenissen van de nacht van 6 op 7 oktober 1944.

Maas en Waal