Volledig scherm
‘Hoe doet-ie dat nou?', lijkt de man in de rode jas zich af te vragen terwijl de man met pet een stationaire motor van olie voorziet. Foto: Flip Franssen © Flip Franssen

Veel belangstelling voor vernuft van een eeuw geleden in De Tuut

APPELTERN - Honderden bezoekers wisten zondag de weg te vinden naar stoomgemaal De Tuut in Appeltern. Ze konden daar niet alleen het gemaal bewonderen, dat door de vrijwilligers ‘onder stoom’ gebracht was. In het Motorenmuseum waren tientallen werkende stationaire motoren te bewonderen uit de periode 1890-1920. 

Stationaire motoren zijn motoren die, terwijl ze zelf stilstaan, een bewegende installatie aandrijven. Vaak gebeurt dat door een band. Ze werden in de landbouw gebruikt, bijvoorbeeld om een dorsmachine te laten werken.

,,Ook werden ze in molens ingebouwd, zodat die niet meer van de wind afhankelijk waren’’, vertelt Goof van Oers, secretaris van de stichting Baet en Borgh, die eigenaar is van De Tuut.

Volledig scherm
Het stoomgemaal. Foto: Flip Franssen © Flip Franssen

Het Motorenmuseum beschikt over de bijzondere collectie van wijlen Thijs Loeffen, die molenaar was in Beneden-Leeuwen.

,,Hij verzamelde stationaire motoren’’, vertelt Van Oers. ,,Hij reisde er de wereld voor over. Hij is onder meer in Amerika, Nieuw-Zeeland, Spanje en Italië geweest.’’

Volledig scherm
De stationaire motoren oogstten veel belangstelling. Foto: Flip Franssen © Flip Franssen
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal