Volledig scherm
Deelnemers krijgen een broodje met een gebakken ei. © De Gelderlander

Vlekkeloze start voor Bourgondische fietsers en wandelaars

BENEDEN-LEEUWEN – De negentiende editie van DijkenSport.nl is goed begonnen. Mede dankzij de invoering van handscanners verliep de vernieuwde start van de Bourgondische onderdelen vlekkeloos.

Voor het eerst startten de fietsers en wandelaars op één plek: aan de Wiel in Beneden-Leeuwen. Ook nieuw waren dit jaar de handscanners, waarmee vrijwilligers de startbewijzen van de ruim 3000 Bourgondische deelnemers controleerden. ,,Waren er vorig jaar bij De Rosmolen - waar we toen de start hadden - nog wat opstoppingen, nu loopt het goed door. Dat komt onder meer door de scanners, die een vrijwilliger heeft geregeld. Daardoor gaat het veel sneller”, zegt Toiny Verbeek, vrijwilligster bij Bourgondisch Fruitwandelen en Fruitfietsen.

Duizenden eieren

De wandelaars die voor de 27 kilometer gaan, mochten deze zaterdag als eerste beginnen: vanaf 8 uur vanochtend. Later op de ochtend gingen ook de lopers van de 18, 11 en 6 kilometer en fietsers (konden kiezen uit 45 en 65 kilometer) van start. ,,De tochten zijn allemaal vernieuwd. De routes lopen anders, er is weer andere muziek. Zo willen we het voor de mensen die al jaren meedoen ook verrassend houden”, aldus Verbeek. Tijdens hun wandeling of fietstocht krijgen de deelnemers op verschillende plekken eten en drinken uitgedeeld. ,,Mensen hoeven bij ons nooit een lunchpakketje mee te nemen. Bij Van Zoelen aan de Heersweg worden vandaag geloof ik wel een paar duizend eieren gebakken.”

De Bourgondische onderdelen van DijkenSport.nl zijn al jaren ontzettend populair. Verbeek: ,,Dit jaar merkten we wel dat verschillende mensen nog later, nadat de inschrijvingstermijn gesloten was, wilden inschrijven. Dat was vroeger toen we een maximum van 2000 deelnemers hanteerden niet het geval. Je moest er op tijd bij zijn, anders zat het gewoon vol. Nu we een max van 4000 hebben, denkt een aantal: ik kan toch nog wel meedoen. Dat is dus niet het geval. We moeten op een gegeven moment alles gaan inkopen.” Deze zaterdag doen er zo’n 2800 lopers en 800 fietsers mee. Om in alles in goede banen te leiden, zijn er 127 vrijwilligers aan het werk.

Naast de Bourgondische onderdelen kent DijkenSport.nl dit weekend vele andere onderdelen. Zoals hardlopen, wielrennen en skaten.

Volledig scherm
Deze vrijwilligers mogen vandaag veel eitjes bakken. © De Gelderlander
Volledig scherm
Wandelaars langs de Van Heemstraweg. © De Gelderlander
Volledig scherm
Lopers en fietsers in de rij om te kunnen starten. © De Gelderlander
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Kaliwaalfilm zonder koniks en rode geuzen, nu wel met taurossen en Exmoor-paarden
    FOTOSERIE

    Kaliwaal­film zonder koniks en rode geuzen, nu wel met taurossen en Ex­moor-paar­den

    BOVEN-LEEUWEN/DRUTEN - Ben je de konikpaarden en rode geuzen aan het filmen in De Kaliwaal, gaan ze ineens op transport. Dat overkwam Edward Bokken die een natuurfilm over het uiterwaardengebied bij Boven-Leeuwen maakt. Hij kon het filmmateriaal dat hij sinds begin 2018 had gemaakt van de paarden en runderen eind april van dat jaar alweer in de prullenbak kieperen. Free Nature haalde de dieren uit het gebied. Het contract met exploitant K3 Delta liep ten einde.

Maas en Waal