Volledig scherm
PREMIUM
Grutto's op de grens van Utrecht en Flevoland. ©

Vreugde over nieuwe Maas en Waalse gruttopopulatie

ALTFORST/MAASBOMMEL - In de landerijen rond Altforst en Maasbommel broeden vier gruttopaartjes. Dat is zeer bijzonder, omdat deze weidevogel steeds zeldzamer wordt. Natuur- en milieuwerkgroep IVN verwacht in aangrenzende weilanden meer gruttonesten aan te treffen en hoopt daarvoor een warmtegevoelige drone in te zetten. 

Daarmee werpt de opleiding van zo'n 25 vrijwilligers vorig jaar z'n vruchten af. De Maas en Waalse IVN-afdeling probeert nu voor het vierde achtereenvolgende jaar nesten van broedvogels in weilanden en akkers te beschermen. Dat gebeurt door ze te lokaliseren en vlaggetjes bij de nesten te plaatsen, zodra een boer met machines op het land aan de slag wil; nesten én eieren worden dan ontweken. De afgelopen drie jaar gebeurde deze nestbescherming - bij gebrek aan meer vrijwilligers die de akkers en weilanden voorzichtig afstruinen - eigenlijk alleen maar in de uiterwaarden tussen Batenburg en Niftrik. Daar worden dit jaar overigens opnieuw zo'n veertig nesten beschermd. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal