Volledig scherm
Het vissen op de Waal © Sportvisserij Nederland

Waal vervoert vijftien vuilniszakken plastic per uur naar Noordzee

WAMEL - De Waal vervoert vijftien vuilniszakken plastic per uur richting de Noordzee. Die conclusie lijkt getrokken te kunnen worden uit een onderzoek met een vissersschip op de rivier. Het richt zich op de visstand, maar heeft een ongewenste bijvangst: heel veel kunststof. 

Een Zeeuws vissersschip doet op de Waal tussen Tiel en Wamel onderzoek naar het voorkomen van trekvissen in de rivier. Dat zijn vissen die een deel van hun leven op zee en een deel van hun leven in zoet water doorbrengen. 

Een net van acht meter breed hangt steeds twee uur in het water, van het wateroppervlak tot de bodem. Iedere keer als het wordt opgehaald, bevat het niet alleen vissen, maar ook een flinke hoeveelheid afval. Vooral de plastics vallen daarbij op. 

,,Per keer dat we het net ophalen, komt er een kleine vuilniszak aan plastics mee’’, zegt Roland van Aalderen van Sportvisserij Nederland, een van de deelnemers aan het onderzoek. ,,Voor een groot deel gaat het om snippers, die niet meer herkenbaar zijn. Dat betekent dat het uiteenvallen van het plastic tot microplastics (plasticdeeltjes van 0,05 tot 5 millimeter, MP) al op de rivier begint.’’ 

‘Microplastics komen in organen van mensen en dieren’

Volledig scherm
Vuilniszakken met plastic © PR

Deze microplastics zijn een groeiend probleem. ,,Ze zijn niet meer uit het systeem te halen’’, zegt Van Aalderen. In de oceanen vormen ze een plastic soep, die het leven in de wereldzeeën bedreigt. Ook in de lucht en op het land komen ze voor. 

,,Ze komen terecht in de organen van mensen en dieren en hebben daar schadelijke gevolgen’’, zegt Frans Buschman van Deltares, kennisinstituut op het gebied van water, ondergrond en infrastructuur. ,,Het is duidelijk dat ze niet in het milieu thuishoren.’’ Buschman doet onderzoek naar microplastics en kijkt mee op het vissersschip op de Waal.

‘De stroom gaat dag en nacht door’

De Waal is op de plek van het onderzoek 240 meter breed. Het net is acht meter breed en bevist dus één dertigste deel van de Waal. ,,Rijkswaterstaat gaat op basis van onze resultaten een inschatting maken van de hoeveelheid plastic in de Waal. Maar op een sigarenkistje kun je al uitrekenen dat het om ongeveer dertig vuilniszakken per twee uur gaat, dus vijftien per uur’’, zegt Van Aalderen. ,,Die stroom gaat constant, dag en nacht door’’, voegt Buschman toe. 

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Sportvisserij Nederland, Rijkswaterstaat en de Radboud Universiteit. Er zijn al bijzondere trekvissen gevonden, waaronder de elft en de houting. Deze soorten waren in Nederland uitgestorven maar zijn door een herintroductieprogramma in Duitsland teruggekeerd.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal