Volledig scherm
© Tom Hessels

Wamel krijgt nieuwe wijk van 70 woningen; Dreumel mag 14 huizen bouwen

WAMEL/DREUMEL - Wamel staat een grote uitbreiding te wachten. Over een jaar of twee begint aan de westkant van het dorp de bouw van een nieuwe buurt met 70 woningen. Het dorp heeft er nu zo'n 1050. Ook in Dreumel mag er worden gebouwd.

De verwachting is dat de Wamelse huizen rap, met twintig à dertig per jaar, worden opgeleverd. De toekomstige wijk bestaat merendeels uit goedkope en middeldure rijtjeswoningen. Ook komen er achttien twee-onder-een-kapwoningen en een vrijstaand huis.

Betaalbaar

Het Wamelse dorpsplatform reageert  verheugd op de plannen van de Geffense ontwikkelaar Van Wanrooij. Woordvoerder Sjaak Janssen is blij dat een relatief groot deel van de woningen ‘betaalbaar’ wordt.

Het is de bedoeling dat er twaalf sociale huurwoningen komen - waarvan 3 speciaal voor senioren - en dertien kleine koophuizen voor één of twee personen.

,,In de gemeente zijn, ook aan de Maaskant, vaak voldoende dure huizen te koop", zegt hij. ,,Maar jongeren kunnen een vrijstaande boerderij niet betalen en trekken daarom naar dorpen waar ze wel wat kunnen betalen. Voor de leefbaarheid is het goed dat ze ook wat in Wamel kunnen vinden, maar ook dat zo'n buurt mensen van buiten aantrekt. De basisscholen zullen er blij mee zijn.”

Kredietcrisis

Het bouwplan is een uitbreiding van de wijk Kloosterhof. Die bestaat nu uit zo'n honderd huizen, waarvan de laatste vijf jaar geleden werden opgeleverd. Het bouwen duurde jaren langer dan verwacht, omdat de verkoop min of meer gelijk startte met de kredietcrisis.

Ontwikkelaar Joffrey Hol van Van Wanrooij verwacht dat de komende bouwgolf makkelijker zal verkopen: ,,Ik schat voorzichtig in dat de verkoop over een jaar begint. De bouw start, wanneer 70 procent is verkocht.”

Aanvankelijk wilde Van Wanrooij ‘maar’ 52 huizen bouwen. Op aanwijzing van de gemeente tekende de ondernemer meer goedkopere woningen in op het terrein tussen de Perenlaan en Clarevelt. Aan vrijstaande huizen en twee-onder-eenkappers is er in de gemeente geen gebrek, vindt verantwoordelijk wethouder Sander Bos. De wijk wordt, om aan de nieuwste wettelijke eisen te voldoen, ‘gasloos’ gebouwd.

Van Zonsbeek

In buurdorp Dreumel kondigt zich ook een nieuw, veel bescheidener, bouwproject aan. Op zijn huidige perceel aan de Vluchtheuvelstraat mag metaalbewerkingsbedrijf Van Zonsbeek veertien huizen bouwen.

Waarschijnlijk zitten daar acht starterswoningen bij. De onderneming verhuist naar het industrieterrein,waar het ook veel beter bereikbaar is voor werkverkeer.

Maas en Waal