Wamelse Gloed is speciaal gebrouwen voor drukbezocht bierfestival Wamel Proeft

VideoWAMEL - Een zoete afdronk, de volle smaken van mout, een heftige hop die iets wegvalt in de suiker en een mooie schuimkraag. Woorden die je normaal gesproken niet zo snel verwacht in een dorpshuis, maar zaterdagavond veelvuldig te horen waren tijdens Wamel Proeft.

Het bierfestival werd zaterdagavond voor de derde keer gehouden in het dorpshuis van Wamel. De festivalgangers deden overduidelijk niet aan ‘Dry Januari:’ een 250-tal bezoekers liet zich diverse soorten bier smaken.

Vijf brouwerijen droegen zaterdagavond zorg voor de speciaalbieren. ,,We nodigen alleen brouwerijen uit de omgeving uit,” zegt Eric Zondag van het festival. ,,Twee komen er uit Arnhem, een uit Tiel, een uit Zaltbommel en de vijfde komt uit Beneden-Leeuwen.”

Wamelse Gloed

Speciaal voor het festival werd door deze laatste een biertje gebrouwen: de Wamelse Gloed. ,,Het is een mooie barley wine,” vertelt brouwer Peter van Swambagt. In zijn brouwerij Swambacchus is hij de laatste weken druk geweest met het maken van het speciaalbier. ,,Met 11,5 procent is het een zware jongen. De organisatie had mij gevraagd een gerstewijn te maken, met de Wamelse Gloed als resultaat. Een winterbier met veel nasmaak. Het is echt anders dan de rest. Een mooi biertje als afsluiter van de avond, om het lekker warm te krijgen voor je weer buiten de kou in moet.”

Volledig scherm
Speciaal voor deze avond gebrouwen: de Wamelse Gloed © Tom Hessels
Volledig scherm
Bierfestival Wamel Proeft © Tom Hessels

Maas en Waal