Volledig scherm
De rechtbank beoordeelt de acties als openlijk geweld. © ANP XTRA

Werkstraffen voor voetbalrelletjes na toernooi Dreumel

ZUTPHEN - Twee sympathisanten van voetbalclub Aquila van 54 en 37 uit Dreumel zijn veroordeeld tot 40 en 80 uur werkstraf voor geweld tegen voetballers uit Delden. De rechtbank vindt bewezen dat de oudste met een knuppel tegen iemands been sloeg en dat de 37-jarige een tegenstander een dubbele kaakbreuk sloeg.

Het openlijk geweld, zoals de rechtbank die acties beoordeelt, werd gepleegd op 28 augustus 2016. Die bewuste dag was er een toernooi gespeeld op de sportvelden bij Aquila. Bij en rond het clubhuis van de Dreumelse voetbalclub ontstond onduidelijkheid over een feest dat bij het zogeheten Pruimenhok werd gegeven.

Dat was besloten en niet voor de gasten, maar dat was kennelijk niet helder voor de voetballers uit Delden. Toen zij werden gevraagd om weg te gaan, ontstond er onenigheid tussen voetballers van Dreumel en Delden.

Ergens tussen die feestlocatie en het sportpark kwam het bij een boomgaard tot ongeregeldheden en werden mensen van hun fietsen getrokken. Toen de ongeregeldheden zich richting het clubhuis en de sportvelden begonnen te verplaatsen, werd het grimmig.

Gematigde straffen

De officier van justitie had straffen van 120 en 60 uur geëist vanwege een poging tot zware mishandeling door de 37-jarige en een mishandeling door de 54-jarige. De rechtbank vindt dat het om openlijk geweld gaat.

Omdat de zaken al zo oud zijn en de verdachten lang op hun berechting moesten wachten, zijn de straffen gematigd, en ook omdat de rechtbank een ander feit bewezen vindt dan de aanklager. Voor de 37-jarige was anders een celstraf op zijn plek geweest, vindt de rechtbank.

Maas en Waal