Volledig scherm
Een dwarsdoorsnede van een van de tiny houses die gebouwd worden in Malden. © Gemeente Heumen

West Maas en Waal wil weten wie er in een piepklein huis wil wonen

BENEDEN-LEEUWEN - De komende jaren zullen er misschien her en der 'tiny houses' verrijzen in de dorpen van West Maas en Waal. De gemeente wil onderzoeken of er onder inwoners vraag is naar deze nieuwe vorm van huizenbouw. Het gaat om piepkleine, slim ingedeelde huizen van hooguit 45 vierkante meter.

Het idee van tiny houses (Engels voor piepkleine huizen) is de laatste jaren komen overwaaien vanuit de Verenigde Staten. Oorspronkelijk lag duurzaamheid aan de basis van de wens om zo klein mogelijk te wonen. 

De huisjes worden gebouwd met minder materialen en kennen een veel lagere energierekening. Daardoor hebben de tiny houses slechts een kleine ecologische voetafdruk.

Kansen

Omdat de huizen goedkoop te bouwen zijn, weinig ruimte in beslag nemen en uitermate geschikt zijn voor de snel groeiende groep van eenpersoonshuishoudens, voor wie er nu nauwelijks geschikte huizen zijn, ziet de gemeente West Maas en Waal extra kansen.

Wethouder Sander Bos wil er nog niet te veel over kwijt. Hij heeft met de coalitiepartners afgesproken in 2021 het woningbeleid tegen het licht te houden en wil dan pas kijken naar tiny houses. Tot die tijd ligt de bal, wat hem betreft, bij de gemeenteraad.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal