Volledig scherm
© ANP

Zonnevelden Beneden-Leeuwen weer uitgesteld

BENEDEN-LEEUWEN - De aanleg van twee zonnevelden met samen ruim 21.000 panelen in Beneden-Leeuwen is opnieuw uitgesteld. De bouw start op zijn vroegst in de eerste maanden van volgend jaar.

Initiatiefnemer GroenLeven uit Heerenveen wil de zonnepanelen een halve meter hoger plaatsen dan eerder bedacht, maar daarvoor moet wel weer een nieuwe vergunningsprocedure worden doorlopen. 

Het bedrijf houdt, sinds het een structurele samenwerking is aangegaan met het grote Duitse groene energiebedrijf BayWa, al zijn projecten nog eens tegen het licht. Daarbij bleek dat het onderhouden van de twee Leeuwense velden, en dan met name het maaien van het gras eronder, een lastige zaak wordt als de panelen op maar 1 meter hoogte worden gehangen.

Verantwoordelijk wethouder Ton de Vree van West Maas en Waal vindt het uitstel vervelend en hoopt op een soepele afwikkeling van de benodigde procedure. ,,De aanleg van de zonnevelden had al lang begonnen moeten zijn'', zegt De Vree. ,,We hoorden een tijd lang niets van GroenLeven en zochten afgelopen zomer zelf weer contact. Kortgeleden is ons dus meegedeeld dat de panelen hoger moeten. Ook een benodigd transformatorhuis wordt een meter hoger.''

De zonnevelden komen op twee gemeentepercelen langs de Maas en Waalweg. Op bij elkaar acht hectare komt voor zes hectare aan panelen te staan. Ze kunnen straks, zo meldt GroenLeven, zo'n drieduizend huishoudens van stroom voorzien. Dat staat gelijk aan ongeveer 40 procent van de huishoudens in de gemeente.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal