Volledig scherm
© PR

Alle Liemerse bibliotheken krijgen taalhuis

WESTERVOORT - Alle bibliotheekgebouwen in de Liemers krijgen begin volgend jaar een taalhuis. De gemeenten Duiven, Rijnwaarden, Westervoort en Zevenaar hebben hiervoor een intentieovereenkomst gesloten met De Bibliotheek Liemers, de landelijke stichting Lezen en Schrijven, de regionale sociale dienst en de welzijnsorganisaties Caleidoz en Mikado.

Taalhuizen zijn een informatiepunt voor laaggeletterden.

Minder laaggeletterden
De balies moeten ervoor zorgen dat het aantal mensen dat moeite heeft met lezen en schrijven, daalt. In Nederland is 11 procent van de bevolking laaggeletterd. Voor hen is het invullen van formulieren lastig of zelfs helemaal niet te doen. De taalhuisvrijwilligers die de bezoekers helpen, worden opgeleid door regionaal opleidingscentrum RijnIJssel. In Zevenaar komen ook taalhuizen in wijken.

Doelgroep
Volgens de Westervoortse welzijnswethouder Hans Breunissen kunnen de huizen enkel slagen als de doelgroep meedoet. „De mensen moeten er zelf namelijk wel voor uitkomen dat ze een lees- en schrijfprobleem hebben." De taalhuizen kunnen er komen omdat het rijk ruim 1,4 miljoen euro beschikbaar stelt aan tien gemeenten van knooppuntgebied Arnhem-Nijmegen. Behalve de Liemerse vier zijn dat Arnhem, Lingewaard, Overbetuwe, Renkum, Rheden en Rozendaal.

Ervaring
De Nijmeegse bibliotheek Mariënburg heeft sinds anderhalf jaar ervaring met een taalhuis. „En dat loopt redelijk. Er zijn zo'n 150 à 200 bezoekers geweest", zegt een woordvoerster van deze bieb.

Liemers