Aziatische tijgermug gevonden in Westervoort

VideoWESTERVOORT - In Westervoort is een Aziatische tijgermug aangetroffen. Een bewoner van het ’t Biezenweitje meldde de vondst van een exotische mug bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die vandaag vaststelde dat het inderdaad om een Aziatische tijgermug gaat.

Volledig scherm
© Getty Images/iStockphoto

De NVWA wil nu – voordat ze eventueel gaat bestrijden – eerst weten of er meer tijgermuggen in die buurt zijn. Daarom zoekt de NVWA deze week in de directe omgeving van de vindplaats naar larven in objecten waarin regenwater blijft staan. Ook gaat de NVWA lokvallen plaatsen in de woonwijk om te kijken of er mogelijk meer tijgermuggen zijn. Tuinen en bedrijfsterreinen worden gecontroleerd en eventuele broedplaatsen bemonsterd.

Geen direct gezondheidsrisico

De kans dat de tijgermuggen die tot nu toe in Nederland zijn aangetroffen ziekten verspreiden, is te verwaarlozen. Ze kunnen onder andere zikakoorts verspreiden. Alleen muggen die besmet zijn met ziekteverwekkers, door eerst een zieke persoon te steken, kunnen bepaalde ziekten aan andere mensen overbrengen. Omdat deze ziekten volgens het RIVM in Nederland vrijwel niet voorkomen bij mensen, is de kans op verspreiding van deze tropische ziekten heel klein. 

Om deze kans helemaal uit te sluiten, wil de NVWA de vestiging van de tijgermug in Nederland voorkomen. De beten van de Aziatische tijgermug, die voornamelijk overdag steekt, kunnen bovendien hinderlijk zijn.

Aalten

In Aalten werd deze maand ook een Aziatische tijgermug aangetroffen. Dat was in het Achterhoekse dorp overigens niet de eerste keer: vorig jaar werden er 129 tijgermuggen en larven gevonden. Daarom is er dit jaar drie keer nabehandeld. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers