Volledig scherm
Speculaaspoppen in de maak tijdens de open dag bij Bakkerij Koenen. © Jan Ruland van den Brink

Bakkerij Koenen na 150 jaar nog lang niet klaar: ‘Generatie zes staat al klaar’

WESTERVOORT - Bakkerij Koenen in Westervoort bestaat 150 jaar. Zondag was er een open dag in het bedrijf op Het Ambacht. ,,We zijn trots op wat we maken’’, zegt Paul Koenen (53) van de gelijknamige bakkerij. ,,Dat willen we graag laten zien aan onze klanten.’’

Met Paul, echtgenote Nicolette (50) en schoonzus Mirjam (53) staat de vijfde generatie Koenen aan het roer. ,,En de zesde staat al in de startblokken om verder te gaan’’, verzekert Koenen.

Dit in de wetenschap dat zijn twee zonen Bas (25), en Jan (19) en dochter Susanne (23) inmiddels bij het familiebedrijf zijn betrokken. Hetzelfde geldt voor de zonen Arjan (25) en Vincent (21) van schoonzus Mirjam, echtgenote van zijn in 2010 overleden broer Ton.

De oorsprong van het familiebedrijf gaat terug naar 1869, toen Martinus Koenen naar Westervoort verhuisde en bakkersknecht werd bij een van de bakkers in het dorpje. Drie jaar later kocht hij een stuk grond aan de Klapstraat om ‘ene bakkerij op te rigten’, zoals is te lezen in het jubileumboekje dat Willem Vlijm heeft geschreven.

Al vroeg aandacht voor duurzaamheid

Quote

Vader zei altijd: ‘klanten kopen bij een winnaar. Nooit bij een verliezer’.

Behalve bakker was Martinus landbouwer, kroegbaas en kruidenier. Daarnaast hield hij een paar varkens voor de restanten uit de bakkerij en het café. ,,Ook toen al had de familie Koenen aandacht voor duurzaamheid’’, lacht Paul.

Hij nam met zijn broer Ton in oktober 1992 de bakkerij over van hun oom Wim. Deze had in 1982 het bedrijf, inmiddels uitgebreid met een drogisterij, tijdelijk overgenomen na het plotselinge overlijden van vader Jan op 48-jarige leeftijd.

Na hun overname in 1992 ging het hard met het bedrijf. ,,We moesten wel groeien. Opeens moesten er twee gezinnen rondkomen van de bakkerij. We gingen op zoek naar andere afzetkanalen om meer omzet te halen.’’

Die omzet werd onder meer gevonden in verschillende overnames van bakkerijen in Westervoort en Arnhem. Paul Koenen: ,,Dat was een zware tijd, waarin niet veel werd verdiend. Vanaf 1992 tot ongeveer 2000 was het bikkelen om rond te komen.’’

Helemaal opnieuw beginnen

Dat veranderde toen ze in 2004 een gloednieuwe bakkerij bouwden op bedrijventerrein Het Ambacht. ,,We konden niet meer uitbreiden in de Klapstraat en stonden voor de keus of een van ons tweeën moest weg of we moesten op een andere plek helemaal opnieuw beginnen.’’

Het werd een nieuwe supermoderne bakkerij. ,,Dat was een goede zet. Opeens kwamen de klanten naar ons toe en kreeg vader kreeg gelijk. Hij zei altijd: ‘klanten kopen bij een winnaar. Nooit bij een verliezer’.’’

Binnen een paar jaar verdubbelde de omzet, groeide het aantal filialen naar tien en inmiddels werken er ongeveer negentig mensen.

Bakkerij Koenen is een begrip in bakkersland. ,,Wij zijn een bakkersfamilie in hart en nieren. Wij en de mensen die bij ons werken, hebben liefde voor het vak. Iedereen doet zijn best om iets moois en lekkers te maken. We blijven vernieuwen en gaan ervoor om ook de volgende 150 jaar vol te maken.’’

Liemers