Volledig scherm
Blauwalg. © Eveline Van Elk

Blauwalg en mogelijk botulisme in Westervoort

Update!WESTERVOORT - In vier vijvers en waterpartijen in Westervoort is door het waterschap Rijn en IJssel blauwalg aangetroffen. In park Emmerik is zelfs mogelijk sprake van botulisme. 

In Park Emmerik zijn de afgelopen dagen dode en zieke watervogels aangetroffen. Bezoekers van het park wordt aangeraden contact met het water en de dode dieren te vermijden en er ook niet te gaan vissen. Het waterschap heeft dode dieren weggebracht voor onderzoek om na te gaan om welke vorm van botulisme het zou gaan. Dit onderzoek duurt een week.

Er zijn zeven vormen van botulisme , waarvan vier typen voor gezondheidsklachten kunnen zorgen bij mensen. Botulisme ontstaat door hogere watertemperaturen. Het gaat om een bacterie die giftige stoffen afscheidt. Besmetting kan leiden tot misselijkheid, vermoeidheid, slappe arm- en beenspieren. Wie denkt besmet te zijn, wordt aangeraden contact op te nemen met de huisarts.

Blauwalg

De blauwalg zit in vijvers aan de Linse Stege en Heilweg; in Park Steenderens bij het Jufferblock en in de grote vijver nabij de grote brug.

Blauwalg is onder andere te herkennen aan een groene aanblik van het water. Ook vormt zich een olie-achtige drijflaag op het water. 

Het waterschap heeft een website waarop alle locaties met blauwalg worden bijgehouden. Eerder zijn al meldingen gedaan in onder ander Duiven, Zevenaar en Doesburg.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers