Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Klein tekort in Westervoort maar wel zorgen over jeugdzorg

WESTERVOORT - Westervoort verwacht 2019 af te sluiten met een tekort van 649.000 euro. In tegenstelling tot de buren Duiven en Zevenaar die kampen met miljoenen tekorten, valt het in Westervoort dus wel mee. In Duiven gaat het om ruim drie miljoen euro, in Zevenaar om meer dan zeven miljoen euro. 

Quote

We willen meer preventief werken, oplossin­gen versimpe­len.

Wethouder Theo Kampschreur

Theo Kampschreur, wethouder van Financiën in Westervoort, heeft het daarom niet over bezuinigingen zoals zijn collega’s.

Kampschreur verwacht dat Westervoort in 2021 een overschot van 2,5 ton heeft op de begroting. Hoe komt het dat Westervoort het financieel nu beter doet dan de andere Liemerse gemeenten? Volgens Kampschreur heeft dat ermee te maken dat Westervoort het altijd zuinig aan heeft moeten doen, goed heeft moeten nadenken waar de gemeente wel of niet geld aan uit wilde geven. En dat werpt volgens de wethouder nu zijn vruchten af. 

Uitgaven jeugdzorg

Toch maakt hij zich wel zorgen.  ,,De uitgaven aan de jeugdzorg stijgen ook bij ons. Dat baart ons zorgen’’ zegt Kampschreur. De gemeente laat daarom door een heel team uitzoeken hoe het kan dat zo veel kinderen en jongeren hulp nodig hebben in Westervoort. 14,5 procent van de kinderen en jongeren in Westervoort krijgt nu jeugdzorg.

Dat is net iets minder dan het aantal jongeren dat in Zevenaar jeugdzorg krijgt, dat is 15,1 procent.  Dat is een stuk hoger dan het landelijke gemiddelde van 11 procent.

,,We willen meer preventief werken, oplossingen versimpelen’’, zegt de wethouder. Het uitgangspunt daarbij blijft volgens hem dat elke inwoner de zorg krijgt die noodzakelijk is, zo dichtbij mogelijk en zo passend mogelijk. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers