Volledig scherm
Het voormalige pand van Funda Meubelen in Westervoort. © Google Streetview

Meubelzaak verkocht: Westervoort krijgt er vijf appartementen bij

WESTERVOORT - Het voormalige pand van meubelzaak Funda Meubelen aan de Kerkstraat in Westervoort is verkocht en wordt opgesplitst in vijf appartementen. Omdat de woningnood onder jongeren uit het dorp groot is, is de gemeente erg blij met het plan dat er ligt.

20 procent van de winkels in het centrum van Westervoort staat leeg. Daarom werd begin vorig jaar het idee gelanceerd om woningen of horeca in de lege winkelruimten te realiseren. ,,De plannen van makelaardij GABA sluiten perfect aan bij wat de gemeente graag wil”, zegt wethouder Hans Sluiter. ,,Westervoort heeft te weinig sociale huurwoningen, dus waar het kan geven we lege panden een nieuwe bestemming.” Daarom is ook de voormalige bakkerswinkel aan de Klapstraat omgezet in appartementen.

Wonen rondom winkelcentrum

Het college wil nieuwe woonruimte zoveel mogelijk in de straten direct rondom winkelcentrum De Wyborgh, zoals aan de Kerkstraat. En dat winkels zoveel mogelijk opschuiven naar het hart van het dorp. Zo moet het centrum van Westervoort kleiner en compacter worden. Eigenaren van winkelpanden aan de Dorpsstraat kunnen ook van deze regeling gebruikmaken.

Leegstand

Het Westervoortse centrum kampt al lange tijd met leegstand. Tegelijkertijd komen vooral jongeren moeilijk aan woonruimte. Daarom krijgt Orange Capital Partners, de eigenaar van De Wyborgh, twee jaar de tijd om iets te doen aan de leegstand in het winkelcentrum. Als dat niet lukt, krijgt een deel van het winkelcentrum een nieuwe bestemming; onder andere woningen.

Vorig jaar stopten dierenwinkel Faunaland en modezaak NEWomen aan het Dorpsplein. Van de 45 winkelpanden in het dorpshart staan er nu 14 leeg. De komende tien jaar mag Westervoort 180 woningen bouwen, daarvan zouden er vijftig kunnen komen in de lege winkelruimten. Ook zijn er plannen voor appartementen op de plek van de voormalige basisschool de Flierefluiter in de wijk Broeklanden. Die school ging in augustus 2015 samen met de Klimroos verder als Het Startblok aan de Klapstraat.

Ander winkelhart

Het winkelhart van Westervoort lag lang aan de Dorpstraat en Hamersestraat, tot twintig jaar geleden winkelcentrum De Wyborgh werd gebouwd. Aan die twee straten net buiten het centrum blijft nog wel ruimte voor winkels. Het gaat dan om zaken die niet passen in een winkelcentrum en evenmin op een bedrijventerrein.

Westervoort blijkt een gewilde woonplaats. Als er een sociale huurwoning vrij komt, komen daar gemiddeld 179 reacties op.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers