Volledig scherm
De IJsselbrug over de A12 tussen Arnhem en Westervoort. © Rolf Hensel

Onderzoek naar brug A12 levert niks op, rijstrook blijft dicht

ARNHEM - Langduriger verkeersproblemen rondom Arnhem en de Liemers liggen in het verschiet. Het vervolgonderzoek van Rijkswaterstaat aan de IJsselbrug in de A12 bij Westervoort heeft nog onvoldoende resultaat opgeleverd. De brug blijft daarom de komende dagen afgesloten voor nieuwe onderzoeken.

Rijkswaterstaat sloot maandagavond de brug gedeeltelijk af, nadat bij regulier onderzoek onregelmatigheden aan het licht kwamen. 

Het gaat om de meest westelijke van de drie bruggen, waarover verkeer vanuit Arnhem richting het oosten rijdt.

'Zorgwekkende geluiden'

In de spits zorgde die ingreep voor urenlange files en grote vertraging voor het autoverkeer. Rijkswaterstaat ging tot de afsluiting over wegens 'zorgwekkende geluiden'. Er zouden geen scheuren in het wegdek zijn geconstateerd. Sindsdien zijn nieuwe onderzoeken ondernomen om de exacte toestand van de brug te achterhalen. 

Woensdagnacht werd de hele brug afgesloten, waarna deze met opleggers extra zwaar werd belast. De hoop was dat daarna een heldere diagnose gesteld kon worden. Dat is niet gelukt;  het onderzoek gaat door, zegt Rijkswaterstaat. 

Merwedebrug

Maar daarmee is nog altijd niet duidelijk welk onderhoud er aan de brug gepleegd moet worden en hoe lang dit gaat duren. Rijkswaterstaat zou er sterk rekening mee houden dat de IJsselbrug soortgelijke problemen kent als de Merwedebrug, die twee jaar geleden gedurende twee maanden moest worden afgesloten voor het vrachtverkeer. In de tussentijd werd de brug verstevigd. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers