Volledig scherm
Steigers onder de A12-brug voor onderzoek. © Rolf Hensel

Problemen aan brug bij A12: 'Ga niet met de auto naar Arnhem'

WESTERVOORT - Er dreigt een maandenlang verkeersinfarct rondom Arnhem. Rijkswaterstaat roept op Arnhem en de Liemers voorlopig met de auto te mijden.  Oorzaak: problemen aan een van de bruggen van de A12 bij Westervoort. 

De wegbeheerder doet spoedonderzoek naar de constructie van die brug over de IJssel bij Westervoort. Dat gebeurt omdat eerder onderzoek onregelmatigheden aan het licht bracht. Wat er precies aan de hand is, wil Rijkswaterstaat niet zeggen.

Rijstrook dicht

Volledig scherm
Wethouder Hans Sluiter © Gemeente Westervoort

In de komende dagen moet verkeer in de regio rekening houden met lange files, nu Rijkswaterstaat een rijstrook op de parallelbaan van de Pleijroute naar de A12 richting Duitsland heeft afgesloten. Volgens Rijkswaterstaat is de rijstrook dicht om de belasting van de brug te verminderen, zodat het onderzoek mogelijk is. Het is veilig om erover heen te rijden, zegt een woordvoerster van Rijkswaterstaat.

De wegbeheerder was bezig met regulier onderzoek. Daar zou het verkeer geen hinder van ondervinden. Maar maandagavond is iets ontdekt dat noopt tot nader onderzoek. Wat dat was, wil de woordvoerster van Rijkswaterstaat dus niet zeggen. Hoe lang het onderzoek gaat duren en hoe lang de rijstrook die de Pleijroute met de A12 verbindt, afgesloten blijft, kan zij ook niet zeggen. ,,We moeten eerst de uitkomsten van het nader onderzoek afwachten.’’

Ondertussen hopen de regionale politici dat de problemen van korte duur zijn. De A12 is voor Gelderland een zeer belangrijke route waarop het verkeer toch al vaak vast staat. ,,Er is geen alternatieve route voor de A12’’, zegt wethouder Hans Sluiter van Westervoort. 

Staal

De brug, de meest westelijke van de drie naast elkaar gelegen A12-bruggen over de IJssel, staat op de nominatie om in 2021 te worden gerenoveerd. De overspanning stamt uit begin jaren zestig en is gemaakt van staal. Net als de Merwedebrug bij Gorinchem. Die werd twee jaar geleden twee maanden lang afgesloten voor vrachtverkeer omdat er in de draagbalken haarscheurtjes zaten. Die brug is toen aan de onderkant versterkt. 

Begin jaren zestig kon niet worden vermoed dat er nu dagelijks zo veel verkeer over de brug gaat. Of er bij Westervoort net als in Gorinchem sprake is van overbelasting, wil de woordvoerster van Rijkswaterstaat dus nog niet zeggen. 

Volledig scherm
de ijsselbrug naar duitsland. © Rolf Hensel
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers