De IJsselbrug bij Westervoort in september 2018, toen bij een inspectie van de brug een tikkend geluid werd gehoord.
Volledig scherm
De IJsselbrug bij Westervoort in september 2018, toen bij een inspectie van de brug een tikkend geluid werd gehoord. © Sven Menschel

Rijkswaterstaat renoveert tikkende IJsselbrug in 2021

ARNHEM/WESTERVOORT - De IJsselbrug op de A12 bij het Velperbroekcircuit gaat in 2021 op de schop. De brug wordt gerenoveerd. 

Tijdens een inspectie van de brug werd vorig jaar een tikkend geluid gehoord. Tijdens het herstel van de tik liep het verkeer richting Duitse grens dagen lang volledig vast. Nu is besloten tot een grondige renovatie.  Vooruitlopend op de renovatie voert Rijkswaterstaat onderhoud uit aan de brug en controleert de wegbeheerder de IJsselbrug geregeld.

Staalconstructie versterkt

Tijdens de renovatie worden de staalconstructies van de brug verder versterkt.  Rijkswaterstaat verwacht dat de IJsselbrug na de renovatie in 2021 weer dertig jaar mee kan. De brug over de IJssel is dan berekend op zwaarder verkeer.

Groot onderhoud is na de renovatie voorlopig niet nodig, meldt Rijkswaterstaat. Hoelang de werkzaamheden zullen duren en wat de kosten zijn, kan de wegbeheerder nog niet aangeven. Het werk moet nog worden aanbesteed. 

Drie onderdelen

Geprobeerd wordt om hinder voor weggebruikers zoveel mogelijk te voorkomen tijdens de renovatie. De IJsselbrug bestaat uit drie onderdelen: twee bruggen met een stalen constructie richting Duitse grens en - in de richting Utrecht -  de vierbaans brug met een betonnen dek. 

Onderzoek heeft uitgewezen dat de twee stalen IJsselbruggen in de A12 toe zijn aan renovatie. De betonnen brug verkeert in goede staat. Aan deze brug wordt niet gewerkt. De stalen bruggen zijn gebouwd in de jaren zestig en verwerken dagelijks 116.000 voertuigen. Een groot deel daarvan is vrachtverkeer dat tegenwoordig veel zwaarder is dan tijdens de bouw van deze bruggen.

Onderhoud in de nacht

Vooruitlopend op de renovatie inspecteert Rijkswaterstaat sinds april 2017 de IJsselbrug regelmatig. Zo nodig  worden onderhouds- en versterkingsmaatregelen uitgevoerd. Geprobeerd wordt om dat te doen zonder al te veel hinder voor weggebruikers. Zo werd vorige week in de nacht onderhoud gepleegd aan de voegen van de stalen bruggen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers