Volledig scherm
De Bult van Putman © DG

Twijfel over sleetje rijden op Bult van Putman

WESTERVOORT - Wandelaars zijn van harte welkom op de voormalige vuilnisbelt in Westervoort. Maar of dat in de winter ook voor kinderen met een slee gaat gelden? Natuurmonumenten maakt zich zorgen over de veiligheid. 

Vereniging Natuurmonumenten is sinds eind vorig jaar eigenaar van de 35 meter hoge Bult van Putman langs de Rivierweg. De voormalige vuilstort, van 1979 tot en met 1990 in gebruik, is omgetoverd tot natuurgebied. Grassen en kruiden krijgen alle ruimte te groeien en daar komen insecten op af. Kevers, rupsen en vlinders trekken op hun beurt weer allerlei vogels aan.

Quote

Het is een hoge bult waar een slee veel snelheid krijgt

Boswachter Eddie Nijenhuis

Te hoge snelheid met de slee

Als er sneeuw ligt, kan de Bult van Putman gebruikt worden om sleetje te rijden. Natuurmonumenten stelt dat gebruik nu ter discussie. ,,Daar wordt over gesproken de komende periode”, zegt boswachter Eddie Nijenhuis. ,,Het is een hoge bult waar een slee veel snelheid krijgt. Dat brengt risico’s met zich mee. Wie is er verantwoordelijk voor als het mis gaat? Die zaken moeten geregeld zijn.’’

Bomen om tegen aan te sleeën zijn er nauwelijks meer. De meeste bomen zijn aan het eind van het vorig jaar weggehaald. ,,Bomen kunnen hier niet staan omdat ze wortelen. De kans bestaat dat het afdekzeil beschadigd raakt”, meldt de boswachter. De provincie controleert regelmatig of het zeil en de zandlaag op de vuilnisstortplaats nog in orde zijn. De bult zit vol zware metalen, chloriden, barium, arseen, ammonium en fosfaten.

Quote

Het gaat om een uniek gebied in Nederland. Ik ken geen vergelijk­ba­re situatie

Boswachter Eddie Nijenhuis

Riverklimaatpark IJsselpoort

Natuurmonumenten nam met de Bult van Putman ook de omliggende bosjes en kleiputten over. De voormalige vuilstort maakt zo deel uit van een groter geheel. De bult ligt tegen de uiterwaarden aan waar het Rivierklimaatpark IJsselpoort moet ontstaan. Het is de bedoeling dat vogels zoals de groene specht en de ijsvogel, die bij de kleiputten zitten, ook in aangrenzende gebieden komen. 

De bult is een verbindingszone, aldus Nijenhuis. ,,Het gaat om een uniek gebied in Nederland. Ik ken geen vergelijkbare situatie. Een beschermde status zal de voormalige vuilstort waarschijnlijk niet krijgen, maar het terrein is echt de moeite waard te bezoeken. Je kunt er heerlijk wandelen.’’

Volledig scherm
De Bult van Putman © DG

In gesprek met omwonenden

Met omwonenden wordt regelmatig gesproken over de ontwikkeling en mogelijkheden van het gebied. ,,Recreatie is een optie, maar geen ‘Dreamfieldsachtige’ taferelen zoals op Rhederlaag”, zegt Nijenhuis. Afgelopen weekend was er een concert op de Bult van Putman, onderdeel van Westervoort in Beweging.

Vereniging Natuurmonumenten is sinds eind vorig jaar eigenaar van de 35 meter hoge Bult van Putman langs de Rivierweg. De voormalige vuilstort, van 1979 tot en met 1990 in gebruik, is omgetoverd tot natuurgebied. Grassen en kruiden krijgen alle ruimte te groeien en daar komen insecten op af. Kevers, rupsen en vlinders trekken op hun beurt weer allerlei vogels aan.  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers