Volledig scherm
De rijstroken in de A12 bij Westervoort worden anders ingedeeld om de IJsselbruggen te ontlasten. © M Kuster

Vanaf volgende week minder hard op A12 over minder rijstroken

WESTERVOORT / ARNHEM - Verkeer dat over de A12 rijdt bij Arnhem en Westervoort kan daar vanaf volgende week zaterdag (25 januari) met nog slechts 90 kilometer per uur overheen rijden in plaats van 100. Ook is er één rijstrook minder voor verkeer richting Utrecht, om ruimte te maken voor verkeer richting de Duitse grens.

Dat maakt wegbeheerder Rijkswaterstaat bekend, nadat deze maatregelen eerder al werden aangekondigd.

Het verlagen van de snelheid en de vermindering van het aantal rijstroken is nodig om de stalen bruggen over de IJssel te ontlasten. De metalen constructies van de bruggen uit de jaren 60 zijn ‘op’ en worden in 2022 vervangen. Om het verkeer tot die tijd veilig over de twee IJsselbruggen te laten rijden, worden ze de komende twee jaar om-en-om ontlast.

Het laatste werk hiervoor gebeurt komende week. Daarvoor gaan delen van de weg op verschillende momenten dicht.

Andere inrichting

Als eerste worden de rijbanen richting Utrecht anders ingericht. Die liggen overigens op een betonnen brug die nog in prima staat is. Daar zijn vannacht de oprit Westervoort en afrit Velperbroek dicht, net als vrijdag en zaterdag tussen 21.00 en 09.00 uur. Zaterdag is de oprit Westervoort ook overdag op slot, tussen 09.00 en 21.00 uur. Het verkeer richting Utrecht moet daarna vanaf zondag over drie rijstroken kunnen rijden.

Vervolgens wordt vanaf maandag gewerkt aan de rijbanen naar de Duitse grens. In die week wordt ’s avonds en ’s nachts twee rijstroken van betonnen brug ingericht voor verkeer die kant op. Rijkswaterstaat plaatst dan barrières en borden en zet lijnen. Alle op- en afritten blijven bereikbaar tijdens het werk.

Als al het werk klaar is rijdt al het verkeer vanaf vrijdagmorgen 24 januari met twee rijstroken over één van de stalen bruggen en twee over de betonnen brug richting Duitsland en met drie rijstroken richting Utrecht over de betonnen brug.

Verkeer wordt stilgezet

Daarna is het werk nog niet klaar, want vrijdagavond wordt de oprit vanaf knooppunt Velperbroek richting Duitsland aangepakt. De oprit naar de A12 gaat hiervoor dicht bij knooppunt Velperbroek, vanaf 22.00 uur. Er wordt ’s nachts gewerkt en vanaf zaterdag 07.00 uur kan het verkeer rijden over de middelste, stalen brug.

Om het werk veilig te kunnen doen, zetten weginspecteurs van Rijkswaterstaat het verkeer soms korte tijd stil. De extra reistijd bedraagt dan 5 tot 15 minuten. Rijkswaterstaat adviseert de actuele verkeerssituatie in de gaten te houden en de omleidingsroutes te volgen.

Rijkswaterstaat heeft eerder gegarandeerd dat er geen extra files ontstaan als gevolg van de nieuwe verkeerssituatie.

Het exacte stuk in de A12 waar het om gaat zie je hieronder.

Liemers