Volledig scherm
De IJsselbrug naar Duitsland. © Rolf Hensel

Verkeer heeft geen fatsoenlijk alternatief voor de Pleijroute

WESTERVOORT - Rijkswaterstaat roept op de Pleijroute en de A12 bij Westervoort te mijden. Maar hoe dan? Verkeer dat vanuit de Randstad naar Duitsland wil, kan nog omrijden via de snelweg A1. Voor verkeer in de regio is er geen alternatieve route. De mogelijkheden om de rivier te kruisen zijn beperkt.

De Westervoortse wethouder Hans Sluiter vreest dat automobilisten massaal de oude brug over de IJssel bij het dorp Westervoort proberen te gebruiken. ,,Maar die kan al dat verkeer niet aan. Dan staat Westervoort binnen een mum van tijd muurvast.’’

Openbaar vervoer

Rijkswaterstaat vraagt daarom mensen die van Arnhem naar Westervoort, Duiven en Zevenaar reizen, gebruik te maken van het openbaar vervoer. Wie vanuit Nijmegen, Utrecht of Apeldoorn komt, kan het er nog wel op wagen om met een grote boog om Arnhem heen te rijden. Dan rijd je via de fly-over over het Velperbroekcircuit, naar de middelste brug over de IJssel en heb je niets te maken met de afgesloten rijbaan. Al ontkom je niet aan de dagelijkse files richting de Liemers. Die beginnen vaak al bij knooppunt Waterberg.

De regio slibt dicht, zegt wethouder Sluiter. ,,Wat zou het fantastisch zijn als de A15 al was doorgetrokken. Dan was er wél een alternatief voor de A12.'' Maar die snelweg die straks knooppunt Ressen verbindt met de A12 bij Zevenaar, ligt er zoals het er nu naar uitziet niet eerder dan 2024. De Zevenaarse wethouder Carla Koers wil daarom zo snel mogelijk met Rijkswaterstaat om tafel. De verkeerssituatie in de regio is volgens haar zo kwetsbaar dat er maar íets hoeft te gebeuren en alles staat vast.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers