Volledig scherm
Foto ter illustratie. © anp

Westervoort krijgt een zomerschool

WESTERVOORT - Westervoort krijgt in navolging van Zevenaar en Lobith een zomerschool, waar basisschoolleerlingen op een interactieve en creatieve manier met taal aan de slag kunnen. Zo kunnen ze voorkomen dat ze achteruit gaan tijdens de zes weken lange zomervakantie.

Quote

Het is gewoon leuk. Lekker spelen, sociaal. De zomer­school is niet alleen educatief.

Yvonne Kaats de Swart, Liemers Kunstwerk

,,Het thema is dit jaar ridders en kastelen'', zegt Yvonne Kaats de Swart van Liemers Kunstwerk. Die organisatie houdt samen met het Liemers Taalhuis de zomer-scholen in Westervoort, Zevenaar en Lobith. In die laatste twee plaatsen is vorig jaar al een zomerschool gehouden. Met succes.

,,Deze zomerscholen zijn niet alleen voor kinderen met een taalachterstand'', zegt Kaats de Swart. ,,Alle kinderen van vijf tot twaalf jaar zijn welkom. Het is gewoon leuk. Lekker spelen, sociaal. De zomerschool is niet alleen educatief. Merken we dat een kind een taalachterstand heeft, dan krijgt het wel extra begeleiding.''

Kinderen van statushouders ondersteunen

De gemeente Westervoort hoopt wel dat kinderen van statushouders zich melden. ,,Want het doel van de zomerschool is dat op een ontspannen, leerzame en vooral leuke manier ondersteuning aan kinderen van statushouders wordt geboden. Zo wordt een terugval in de Nederlandse taal voorkomen'', zegt een woordvoerster van de gemeente.

Duiven kent een zomerschool die uitsluitend voor kinderen van statushouders is. Deze is vorig jaar voor het eerst gehouden. Als proef. Na de vakantie bleek dat de kinderen geen 'taaldip' hadden opgelopen.

Kinderen van statushouders spreken thuis nauwelijks Nederlands, omdat hun ouders de Nederlandse taal vaak nog onvoldoende machtig zijn. Als ze zes weken lang geen Nederlands spreken, heeft dat negatieve gevolgen voor hun taalontwikkeling. Dit jaar is er weer een zomerschool.

Meer zelfvertrouwen

Doel van de zomerscholen in Westervoort, Zevenaar en Lobith is dat kinderen na de vakantie met een grotere woordenschat en meer zelfvertrouwen in de schoolbanken zitten.

In Westervoort wordt de zomerschool van 23 juli tot en met 8 augustus gehouden, drie ochtenden per week. In Zevenaar van 9 tot en met 25 juli en in Lobith van 30 juli tot en met 15 augustus.

Aanmelden via activiteitenbibliotheek@liemerskunstwerk.nl.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers