Volledig scherm
De uiterwaarden bij Westervoort. Daar moet veel meer van genoten kunnen worden, vindt de werkgroep Water voor Westervoort. Archieffoto Bart Harmsen © Bart Harmsen

Westervoort wil meer met water van de rivier

WESTERVOORT - Als het aan burgerprojectgroep Water voor Westervoort ligt, krijgt het uiterwaardengebied meerdere rust- en ontmoetingsplekken waar recreanten kunnen genieten van het water. 

Onder andere de Rijndijk bij natuurplas De Waaij en de IJsselkop zijn volgens de zes personen tellende projectgroep locaties waar fietsers en wandelaars hun hart op kunnen halen. 

De burgerprojectgroep was door de gemeente Westervoort gevraagd waar in het uiterwaardengebied van de Hondsbroeksche Pley de 'belevingswaarde' voor recreanten vergroot kan worden. Het belangrijkste antwoord hierop: rust- en ontmoetingsplekken vlakbij het water. Zoals bij De Waaij, waar Water voor Westervoort op korte termijn graag een plateau op palen gerealiseerd ziet worden met zitplekken, een toilet en een ijskiosk. Ook op de Veerdam, die tot aan de IJssel loopt, zou een horecagelegenheid moeten komen. 

Speeltuin

Daarnaast pleit de groep voor een natuurlijke speeltuin midden in de Hondsbroeksche Pley. Als onderdelen van de speeltuin worden wilgenhutjes, een klauterbos, een fontein en een schommelhangmat genoemd. Westervoort voor Water ziet verder de IJsselkop als 'een uniek punt in het landschap in Nederland'. Geen wonder dat ze hier een uitkijkplateau met zicht op de rivier wil. 

Naast de rustplekken zijn er nog veel meer ideeën aangedragen, zoals de aanleg van een klompenpad tussen het Loo en het noordelijk gelegen rivierklimaatpark IJsselpoort. 

Aanbevelingen

Wethouder Theo Kampschreur is blij met het rapport met aanbevelingen van de projectgroep. Wat de wethouder betreft, gaat de eerste aandacht uit naar realisatie van een concreet ontmoetingspunt op een van de voorgestelde locaties. Als de gemeente alle ideeën zou uitvoeren, moet er meer dan twee ton beschikbaar worden gesteld. Volgens Water voor Westervoort zijn er voldoende subsidiestromen aan te boren. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers