Volledig scherm
Foto ter illustratie: Gedumpt afval bij de Veerdam in Westervoort. © HENK RODRIGO

Westervoorter is 17 euro meer kwijt aan heffingen in 2020

WESTERVOORT - Vanaf volgend jaar moeten inwoners van Westervoort gemiddeld zo'n 17 euro per jaar meer betalen voor afvalstoffen- en rioolheffing. Dat komt door de hogere kosten van afvalverwerking.

Omdat het verbranden van restafval steeds duurder wordt, is de gemeente genoodzaakt in 2020 de afvalstoffenheffing met 7,4 procent te verhogen. De verhoging zal verdeeld worden tussen het vastrecht en de variabele kosten.

,,Gezinnen hebben de kosten daardoor meer in de hand, afhankelijk van hoeveel restafval ze aanbieden’’, aldus wethouder financiën Theo Kampschreur. ,,Als ze hun afval goed scheiden, dan zullen de kosten minder hard stijgen.’’

Risico’s

De rioolheffing gaat met 2,7 procent omhoog. Alle andere belastingen zoals de onroerendezaakbelasting en hondenbelasting stijgen met het standaard inflatiepercentage van 1,4 procent.

Volledig scherm
Wethouder Theo Kampschreur. © Gemeente Westervoort

Kampschreur benadrukt dat de belastingen niet omhoog gaan om de begroting aan te vullen. In 2020 verwacht de gemeente Westervoort namelijk een tekort van een kleine 45.000 euro. Dat wordt gedekt door een bijdrage uit de algemene reserve, waar meer dan drie keer voldoende in zit om de ingeschatte risico's op te vangen.

Groter tekort
De wethouder verwacht wel dat het tekort van 45.000 wat optimistisch is. ,,Het is een schatting op basis van de financiële ontwikkelingen in 2019. Dit jaar zijn de kosten voor Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning, SD) en jeugdzorg behoorlijk overschreden. En we weten nog niet wat dat ons volgend jaar gaat kosten.‘’

Zoals in alle andere gemeenten zijn Wmo en jeugdzorg ook in Westervoort een groot probleem. Huishoudelijke hulp is goedkoper geworden waardoor steeds meer mensen daar gebruik van maken. En het aantal aanvragen op het gebied van jeugdzorg zijn de laatste jaren fors gestegen.

Moeilijke tijden

Die ontwikkelingen jagen de kosten in alle Nederlandse gemeenten omhoog. Kampschreur: ,,Het zijn moeilijke tijden voor gemeenten.’’

In het voorjaar van 2020 zal duidelijker worden hoe groot het tekort zal zijn. Voorlopig moet de Westervoorter zich geen zorgen maken om bezuinigingen of drastische ingrepen. 

In vergelijking met de andere Liemerse gemeenten doet Westervoort het financieel vrij goed. ,,Ons tekort is substantieel, maar niet onomkeerbaar’’, aldus de wethouder.

Liemers