Volledig scherm
De testplek bij Westervoort valt nauwelijks op. In het gras staan wat paaltjes en staan een paar kastjes. De analyse wordt op afstand gedaan. © Henk Jan Kamerbeek

Westervoorts onderzoek sluitstuk in kennis over nationale dijken

WESTERVOORT - In de dijk bij Westervoort is sinds de zomer een onderzoek gaande van nationaal belang. Daar wordt bekeken hoe sterk onze rivierdijken nou echt zijn. Mogelijk zijn die veel sterker dan we tot nu toe hebben aangenomen. De Westervoortse testopstelling kan grote gevolgen krijgen voor de manier waarop we in Nederland onze dijken ontwerpen, bouwen en onderhouden.

Het onderzoek moet helderheid verschaffen over één van de laatste raadselen rond de sterkte van dijken. Er wordt vooral gekeken naar de sterkte van de dijkgrond vlak boven het grondwaterniveau, waar het water omhoog wordt getrokken tussen het zand en de klei.

,,Het lijkt erop dat theoretische rekenmodellen daarover niet helemaal kloppen en dat een dijk veel sterker kan zijn dan we denken’’, legt Alexander van Duinen – projectleider bij kennisinstituut Deltares – uit.

Quote

Bij Wester­voort kijken we vooral naar de onderkant van de dijk

Martin Schepers, Programmamanager Dijkversterking

Kosten besparen

Als onze rivierdijken veel sterker zijn dan we tot nu toe denken, dan hoeven die misschien niet zo hoog te zijn of kunnen we ze anders bouwen. Dit kan veel kosten besparen. In ons Hoogwaterbeschermingsprogramma hebben we het over 1.100 kilometer dijken, dus meer kennis over de dijkkracht kan financieel veel zoden aan de dijk zetten.

De metingen zijn pas in september gestart, in de dijk van Westervoort en onder een (Maas)dijk in Oijen (Noord-Brabant). Toch zijn Rijkswaterstaat en het Waterschap nu al enthousiast.

,,We kennen allemaal nog de dijkbezwijkproef bij de Eem. Of we zien op tv dijkverzakkingen door het wegschuiven van een bovenlaag. Dat gaat over de buitenkant van een dijk. Bij Westervoort kijken we vooral naar de onderkant van de dijk’’, aldus Martin Schepers, Programmamanager Dijkversterking. ,,Over de laag tussen het grondwater en het hoge rivierwater.’’

Quote

Meer kennis kan de waterschap­pen en Rijkswater­staat veel opleveren en dat is goed voor ons allemaal

Martin Schepers, Programmamanager Dijkversterking

Belang voor droog Gelderland

Doordat we in Gelderland de laatste tijd zoveel droogte hebben, is de studie van groot belang. ,,Nu het grondwater laag staat, is juist de tussenlaag onder het rivierwaterniveau – de onverzadigde zone – dik. In het nattere westen van ons land is die tussenlaag dunner en heeft die daardoor minder invloed op de sterkte van dijken. Als we meer van de tussenlaag weten, is dat zeker voor de Gelderse dijken dus van groot belang’’, legt Schepers uit. ,,Meer kennis kan de waterschappen en Rijkswaterstaat veel opleveren en dat is goed voor ons allemaal.’’

De metingen in de grond van Westervoort gaan door tot september 2020. Dan zijn alle vier seizoenen in het onderzoek verwerkt en kan het totaalplaatje worden opgemaakt. Men hoopt daarbij ook op een echte hoogwaterperiode.

Paaltjes in het gras

Hoe groot het belang van de testplek bij Westervoort ook is, in het landschap valt deze nauwelijks op. In het gras naast de dijk staan wat paaltjes, lopen wat kabeltjes en staan een paar kastjes.

De meetresultaten worden online doorgestuurd naar de technici die elders hun analyses doen. Auto’s en fietsers rijden voorbij over de dijk en zullen nauwelijks beseffen dat in de ondergrond van Westervoort wellicht dijkgeschiedenis wordt geschreven.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers