Volledig scherm
De brug van Westervoort tijdens eerdere onderhoudswerkzaamheden. Toen was de brug helemaal afgesloten. © Jan Ruland van den Brink

Westervoortse brug lijkt afgesloten, maar is dat niet

WESTERVOORT - De Westervoortse brug lijkt sinds deze week afgesloten voor al het vrachtverkeer. Dat is 'ie niet, maar de 'afsluiting' is nodig om een verkeerschaos bij de brug te voorkomen.

Een tijdelijk paneel laat langs de Pleijroute (N325) zien dat de Westervoortse brug voor vrachtwagens verboden is. Dat paneel is geplaatst nu een deel van de A12-brug over de IJssel richting Doetinchem is afgesloten. 

De gemeente Arnhem is bang dat vrachtwagens een andere route kiezen en via de Westervoortse brug op de A12 terecht proberen te komen.  Die vrees wordt gedeeld door de gemeente Westervoort: de brug is het enige alternatief om de IJssel te kruisen. De brug is echter niet berekend op al het verkeer dat van Arnhem naar de Liemers wil, terwijl ook het dorp Westervoort de verkeersdrukte niet aankan.

Verbodsbord

Volgens een zegsman van de gemeente Arnhem, die het verbodsbord voor de vrachtwagens heeft geplaatst, gelden voor de Westervoortse brug echter geen speciaal verbod voor het vrachtverkeer.  Zware en brede vrachtwagens (boven de 30 ton) mochten altijd al niet over de brug, de lichtere varianten zijn nog altijd welkom. Waarom er dan toch een verbodsbord is geplaatst? ,,Om te voorkomen dat chauffeurs die het hier niet kennen er pas bij de brug achter komen dat ze niet verder mogen."

Dat daardoor ook chauffeurs van vrachtwagens die wél over de brug mogen  worden omgeleid, is een onvermijdelijke bijkomstigheid. ,,Het probleem is dat het aantal letters dat we op zo'n paneel kwijt kunnen beperkt is. Anders hadden we het er bij gezet."

Erg beperkt

Vervoerders in de regio zeggen verrast te zijn door de maatregelen van Rijkswaterstaat. Zowel om de rechterrijstrook van de A12 over IJssel richting Duitse grens te sluiten als het ogenschijnlijk compleet weren van vrachtverkeer van de Westervoortse brug. De mogelijke routes voor vrachtverkeer worden er 'wel heel  erg door beperkt.’

Zelfs bij de Westervoortse verkeerswethouder Hans Sluiter zorgt het voor verwarring. ,,Voor zover ik weet is het weren van vrachtwagens op de brug onderdeel van een pakketje maatregelen om te voorkomen dat vrachtwagens sluipend door het dorp gaan", zegt hij er over. Maar precies weten doet  ook hij het niet.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. ‘Horeca Duiven is kansloos door nieuw plannen
    PREMIUM

    ‘Horeca Duiven is kansloos door nieuw plannen

    DUIVEN -De ondernemers in Duiven hebben een dubbel gevoel over de plannen voor horeca en vermaak op Seingraaf die van een bezoek aan IKEA, Loods5 en Hornbach straks een dagje uit moeten maken. ,,Het is een prachtig plan dat goed past bij Nieuwgraaf. Maar daar moeten de ondernemers in het centrum wel tegenaan boksen. Dit gaat de dorpskernen van Duiven en Westervoort niet helpen’’, zegt Paul Jakobs van ondernemersvereniging Centrum Duiven.

Liemers