Actrice Peresild na filmopnames in de ruimte: ‘We moeten opnieuw leren lopen’
De Russische filmcrew die als eerste een ruimtefilm echt in de ruimte opnam is weer teruggekeerd van ruimtestation ISS. Ze deelden hun ervaringen met de Russische pers.
Alle rekwisieten vlogen in het rond en slapen was moeilijk, maar het is ze gelukt. Het was een uitdaging om alles in twaalf dagen te kunnen filmen, maar met klittenband als hun grootste vriend hebben ze de nodige beelden voor de film Vizov (De Uitdaging) kunnen schieten. De film gaat over een chirurg die naar het ISS afreist om ter plekke een astronaut te opereren.
Actrice Joelia Peresild (37) en cameraman Klim Shipenko (38) landden afgelopen zondag weer veilig op de aardkorst na twaalf dagen in het ISS verbleven te hebben. Hiermee zijn ze de eerste filmcrew ooit die naar de ruimte is gereisd om een film op te nemen, tot frustratie van de Verenigde Staten die met Tom Cruise deze mijlpaal wilden zetten.
Peresild vertelt dat ze het verblijf op het ISS verrassend comfortabel vond. De temperatuur was aangenaam, en ze kon er prima slapen. ,,Het is fantastisch voor vrouwen daar. Je hebt er namelijk nooit last van bedhaar. Je ziet er altijd perfect uit.” Ze baalt achteraf wel dat ze niet veel heeft kunnen genieten van de bijzondere uitzichten door het strakke schema waar ze zich aan moesten houden: ,,We realiseerden ons een dag voordat we weer terug moesten dat we niet genoeg de tijd hadden genomen om uit de ramen te kijken.”
Ze kregen veel hulp van de ‘echte’ astronauten van het ISS, die ook in de film te zien zullen zijn. ,,De mannen kwamen erachter dat ze best talent hebben voor acteren”, lacht Shipenko. ,,Ik heb ze het licht laten zien.”
Peresild en Shipenko moeten nu weer acclimatiseren aan het leven op de aardbol, vertellen ze. Vooral met de zwaartekracht hebben ze nog moeite. ,,We moeten opnieuw leren lopen”, aldus Peresild.
Dit is de zoveelste in het rijtje ‘eerste keren’ voor de Russen in de zogenaamde space race met Amerika. Zo lanceerden ze de eerste satelliet Sputnik, en stuurden ze het eerste dier (de hond Laika), de eerste man (Gagarin), en de eerste vrouw (Tereshkova) de ruimte in.
Eerder maakten we deze video over de landing van de Russische filmcrew:
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
column
Om vijf uur ’s ochtends je bed uit, net als Obama: waarom we graag succesvolle mensen nadoen
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: routines van succesvolle mensen -
PREMIUMMet video
Hitserie Last of us maakt tongen los door schimmel die écht bestaat: ‘Maar geen gevaar voor ons’
In de spraakmakende HBO-serie The last of us raakt de mensheid volledig bezeten door een besmettelijke schimmel. Hoe realistisch is dat? Deskundigen zeggen dat de schimmel in de serie zéker bestaat, maar op de mens nooit effect zal hebben. ,,We zien deze parasiet slechts bij insecten. In een mensenlichaam maakt ie geen schijn van kans.” -
Rijstevlaai en soezen: dit kan iedere beginnende thuisbakker maken
Iedereen is gek op zoetigheid. Natuurlijk kan je hiervoor naar de bakker bij jou om de hoek gaan, maar veel bakrecepten kun je heel makkelijk zelf maken. Twee patissiers geven inspiratie voor de makkelijkste bakrecepten waar iedereen mee aan de slag kan. -
Getest: Dit is de beste vrijstaande vaatwasser
Wat is de beste vrijstaande vaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Fikse krater en beving op planeet Mars door inslag ruimterots
Op kerstavond vorig jaar werd op de planeet Mars een redelijk zware aardbeving met een kracht van 4,0 gemeten. Wetenschappers die de beving hebben onderzocht concluderen donderdag dat deze werd veroorzaakt door de inslag van een ruimterots. Door de inslag is een krater gevormd die groter is dan een voetbalveld en ruim 20 meter diep.
-
PREMIUMWat zegt de wetenschap
Onze jaarkalender veranderde in 1582: in één keer gingen we van 4 naar 15 oktober
Een jaar heeft 365 dagen. We weten precies op welke dagen kerst valt en wanneer we weer vuurwerk mogen afsteken. Dat onze kalender nu zo duidelijk is, hebben we te danken aan Julius Caesar. -
-
-
PREMIUMWat zegt de wetenschap
Wiskunde kan je leven redden: algoritme zorgt ervoor dat ambulances vaker op tijd aankomen
In een levensbedreigende situatie telt elke seconde. Als iemand 112 belt, moet een ambulance binnen een kwartier ter plaatse zijn. Maar zeker buiten de grote steden lukt dat lang niet altijd. Wiskunde heeft de oplossing. -
Doorbraak voor onderzoekers: vrouwtjesslangen hebben toch wél een clitoris
Vrouwtjesslangen blijken toch wél een clitoris te hebben. Dat blijkt uit recent onderzoek. Eerder zagen wetenschappers de clitorissen van slangen nog aan voor geurklieren of onderontwikkelde penissen.