Advies Gezondheidsraad: Geef eerste AstraZeneca-vaccins aan mensen tussen 60 en 65 jaar
De eerste doses van het vorige week goedgekeurde coronavaccin van AstraZeneca zouden moeten gaan naar mensen tussen de 60 en 65 jaar. Dat is het advies van de Gezondheidsraad. Volgens de raad wordt hiermee ‘zo snel mogelijk zo veel mogelijk ernstige ziekte en sterfte door Covid-19 voorkomen’.
Delen per e-mail
De raad adviseert ook bepaalde medische risicogroepen te vaccineren met het Oxfordvaccin, afhankelijk van hun risico op ernstige ziekte en sterfte door Covid-19.
Op basis van het advies van de Gezondheidsraad neemt minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge snel een besluit over de bestemming van het vaccin, dat door de universiteit van Oxford werd ontwikkeld. Het kabinet houdt in het eerste kwartaal nu rekening met de levering van 1 tot 1,5 miljoen doses, te beginnen met bijna 125.000 vaccins volgende week. Aanvankelijk was op veel meer gerekend, tot AstraZeneca onlangs bekendmaakte dat de eerste leveringen 60 procent lager uit zouden vallen.
Opvallend
Wat opvalt aan het advies van de Gezondheidsraad: 55-plussers namen maar ‘in geringe mate’ deel aan de studies van het Oxfordvaccin, zoals de raad zelf schrijft. Daarom kan de werkzaamheid van het middel bij 55-plussers ‘nog niet berekend worden’. Omdat de immuunrespons van ouderen die wél meededen gelijk is aan die van mensen van 18 tot 55 jaar, acht de raad het toch verstandig om 60 tot 65-jarigen het AstraZeneca-vaccin met voorrang te geven. Dit omdat deze doelgroep relatief vaak met corona op de ic belandt, en er daarom veel gezondheidswinst kan worden geboekt.
Andere landen maken een andere keuze. Zo hebben België en Italië besloten om alleen mensen onder de 55 jaar het Oxfordvaccin te geven. Duitsland gaat tot 64 jaar. Onder meer Frankrijk en Zweden kiezen voor dezelfde bovengrens als Nederland, 65 jaar dus. In het Verenigd Koninkrijk hebben ze zoveel vertrouwen in hun ‘eigen’ vaccin dat er geen leeftijdsgrens is gesteld.
Syndroom van Down
En dan zijn er dus ook bepaalde patiëntengroepen, voor wie het vaccin volgens de Gezondheidsraad ook een uitkomst zou zijn. De raad denkt daarbij onder anderen aan mensen met het syndroom van Down, met ernstig overgewicht (morbide obesitas) en met bepaalde neurologische aandoeningen waarbij de ademhaling is verstoord.
Een aantal patiëntengroepen bij wie het immuunsysteem slecht werkt, zouden volgens de raad beter gebruik kunnen maken van de al goedgekeurde vaccins van Pfizer en Moderna. Die vaccins worden in Nederland al toegediend, onder meer aan zorgpersoneel en ouderen in verpleeghuizen.
Jongere doelgroepen
Als alle ouderen en de genoemde patiëntengroepen gevaccineerd zijn met het AstraZeneca-vaccin, adviseert de raad over te gaan tot vaccinatie van twee andere doelgroepen: overige medische risicogroepen tot 60 jaar en mensen in de leeftijdsgroep van 50 tot 60, bij beide groepen te beginnen bij de oudsten. Deze groepen hebben een vergelijkbaar verhoogd risico op een ernstig ziektebeloop van Covid-19, stelt de Gezondheidsraad.
Het Oxfordvaccin leek lang het eerste middel te zijn dat op de markt zou komen. Nederland kocht het vaccin daarom ook als eerste. In totaal rekent ons land op 11,7 miljoen doses. Door allerlei beslommeringen en tegenvallers raakte het vaccin uiteindelijk wat achterop bij concurrenten Pfizer en Moderna. Maar er is ook goed nieuws. Gisteren meldden de onderzoekers achter het vaccin dat hun middel ‘substantieel’ helpt tegen de verspreiding van het coronavirus.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nieuwe cijfers: ‘Oxford-vaccin beschermt substantieel tegen verspreiding coronavirus’
Het Oxford-vaccin van AstraZeneca beschermt ‘substantieel’ tegen verspreiding van het coronavirus. Dat blijkt uit een nadere analyse van de resultaten van de vaccinstudies, die gepubliceerd zijn in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. -
VIDEO
900 jaar oude mythe lijkt te kloppen: Stonehenge stond eerst ergens anders
De wereldberoemde stenencirkel Stonehenge in het westen van Engeland stond eerst mogelijk op een andere plek. Britse onderzoekers denken dat de stenen aanvankelijk waren neergezet in het westen van Wales. Jaren en jaren later zou een verhuizend volk de stenen hebben meegenomen naar hun nieuwe woonplek, 225 kilometer verder en in de buurt van het huidige Salisbury, waar ze 5000 jaar later nog steeds staan. -
Snelheid waarmee ijs op aarde smelt afgelopen dertig jaar met 57 procent toegenomen
Jaar na jaar verliest de aarde meer ijs. Een trend die zich steeds sneller doorzet. Dat blijkt uit een onderzoek op basis van satellietbeelden en wiskundige modellen dat in het tijdschrift The Cryosphere verscheen. Tussen 1994 en 2017 verdween 28 biljoen ton ijs. -
EMA keurt vaccin AstraZeneca goed: veilig en werkzaam tegen coronavirus
De Europese medicijnwaakhond EMA heeft vrijdagmiddag toestemming verleend aan de Zweeds-Britse farmaceut AstraZeneca om het in Oxford ontwikkelde coronavaccin op de markt te brengen. Volgens het EMA is het vaccin veilig en effectief voor iedereen boven de 18 jaar. -
Pinguïns ontkomen aan ramp: reusachtige ijsberg breekt in stukken
De pinguïns en zeehonden op een eilandengroep in de buurt van de Zuidpool zijn ontkomen aan een natuurramp. Een van de grootste ijsbergen ooit koerste af op Zuid-Georgia, waar ze wonen. Uit nieuwe satellietbeelden van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA blijkt echter dat de ijsberg vorige week in stukken uiteen is gevallen en langs de eilanden drijft.
-
Onderzoekers: belangrijke oorzaak van hoge bloeddruk ontdekt; genezing mogelijk
Een internationaal team van wetenschappers zegt een van de oorzaken van hoge bloeddruk te hebben ontdekt. Ook stellen de onderzoekers dat die oorzaak op relatief korte termijn behandeld kan worden met reeds geregistreerde geneesmiddelen, die nu voor andere aandoeningen worden gebruikt. -
PREMIUMINTERVIEW
Oud-RIVM-baas Coutinho: ‘Ik kon mijn ergernis over het vaccineren niet meer bedwingen’
Terwijl zijn opvolger Jaap van Dissel uitgroeide tot een bekende en soms beschimpte Nederlander, had Roel Coutinho dit jaar tijd om een boek over vaccinaties te schrijven. Hij deed zijn best om de publiciteit te mijden. ,,Maar soms kon ik het niet laten.” -
Laatste witte giraffe ter wereld krijgt bescherming tegen stropers
Het is nog de enige witte giraffe die voor zover bekend op aarde leeft: een mannetje in een Keniaans natuurreservaat. Maar er zijn zorgen. In maart werden twee soortgelijke giraffes gedood. Daarom is het mannetje nu uitgerust met een gps-tracker.